loading
close
SON DAKİKALAR

Yüksek tuz miktarıyla şaşırtan 8 gıda

Yüksek tuz miktarıyla şaşırtan 8 gıda
Tarih: 15.11.2020 - 07:05
Kategori: Sağlık, Yaşam

Tuzluktan tuz eklemeden tükettiğiniz besinlerin de tuz (sodyum) içerdiğinin farkında mısınız? Bazı tuzlu besinleri tüketirken içeriğinde ne kadar tuz olduğuna şaşıracaksınız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre günde ortalama 5 gram tüketilmesi gereken tuz, Türkiye’de bunun 2,5-3 katı daha fazla tüketiliyor. Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, obezite, mide kanseri, böbrek taşı gibi rahatsızlıklara etkisi olduğu bilinen tuzu, aslında sadece yemeğe eklemiyoruz. Tükettiğimiz pek çok gıdanın içinde sodyum yani tuz var. İçeriğindeki tuz miktarıyla şaşırtan ve bu nedenle kontrollü tüketilmesi gereken bu gıdalar şöyle sıralanabilir

Galeta unu 

Bayat ekmeklerin fırınlandıktan sonra ezilip elenmesiyle elde edilen galeta ununun 100 gramı 732 mg sodyum (yaklaşık yarım çay kaşığı tuz) içerir. Galeta unu kullandığınız yemeklerde çok az tuz eklemek veya hiç eklememek uygun olur.

Maden suyu

Özellikle yazın limon ile daha çok tüketilen maden suyu, protein, karbonhidrat veya yağ barındırmaz ve kalorisi yoktur. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan da zengindir. Ancak mineral alımı açısından özellikle sıcak havalarda kurtarıcı olan doğal maden suyunun 100 ml’sinde 756 mg sodyum (yaklaşık yarım çay kaşığı tuz) bulunur. Tansiyon ve böbrek hastalığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi önerilir.

Turşu

İyi bir probiyotik kaynağı ve Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan turşunun kalori içeriği çok düşük olsa da tuz oranı oldukça yüksek. 100 gramında 1.208 mg (yarım çay kaşığı tuz) sodyum bulunur. Tansiyon ve böbrek hastalığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi önerilir.

Tereyağı

Doymuş yağ ve kalori içeriği yüksek olan tereyağı aynı zamanda tuzdan da zengindir. Normal tuzlu tereyağların 2 yemek kaşığında yaklaşık 200 mg sodyum (0,5 g tuz) bulunur. Kolesterol hastalarının yanı sıra tansiyon ve böbrek hastalarının da bu tereyağlarını dikkatli tüketmesi önerilir.

Ketçap

Ketçap, domates sosu gibi olsa da aslında şeker ve tuz içeriği yüksek bir sos çeşididir. 1 yemek kaşığında 167 mg sodyum (yaklaşık 0,5 g tuz) bulunur.

Et suyu tablet (bulyon)

Bulyonlar; pilav, çorba ve benzeri yiyeceklerde sıklıkla kullanılır. Ancak 100 gramında 23 bin 875 mg sodyum (12 çay kaşığı tuz) bulunur. Aynı zamanda içerisinde MSG (monosodyum glutamat) mevcuttur. Lezzet arttırıcı olup, sinir hücrelerine zarar verebilir ve bu tada bağımlılık oluşabilir. Bulyonlar yerine saf et suyu kullanılması daha uygun olur.
 
Kabartma tozu
 
Kekler, vb. birçok tarifte yer verdiğimiz kabartma tozu sodyum bikarbonat, kuru asit (H+) ve mısır nişastasının bileşimidir. 10 gramlık 1 paketinde 1.060 mg (yarım çay kaşığı tuz) sodyum bulunur.
 
Hazır çorba

Çalışanların kurtarıcısı olan hazır çorbaların sodyum ve MSG içeriği yüksektir. 1 paket hazır çorba ortalama 750-800 mg (yaklaşık yarım çay kaşığı tuz) sodyum içerir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları