loading
close
SON DAKİKALAR

Yükselen dolara Merkez'den darbe

Yükselen dolara Merkez'den darbe
Tarih: 06.10.2011 - 14:31
Kategori: Ekonomi

Euro bölgesinde borç krizinden kaynaklanan endişeler dolayısıyla dolara karşı gerileyen Türk lirası, Merkez Bankası'nın açtığı 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesi kararıyla yeniden 1.80'nin altında geldi.

Sabaha saatlerinde, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin İtalya'nın notunu bir kademe düşürmesi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik risk iştahı da azalmıştı.

Bu, lirayı da zayıflatarak dolar karşısında 1.8140 seviyesine getirmişti. Lira bu değer kaybıyla dolar karşısında tarihi zirvesi olan 1.8185'e de oldukça yaklaşmıştı.

Merkez Bankası'nın daha önceki satış rakamlarına göre oldukça fazla olan döviz ihalesi, dolarda yükselen ateşi düşürdü. Müdahale sonrası dolar 1.80'nin altına geldi. Dolar/TL paritesi şu anda 1.7960 seviyesinde bulunuyor.

Dolarda yaşanan yükselişin ağırlıklı olarak dışarıda yaşanan hareketten ve pariteden kaynaklandığını belirten uzmanlar, kurun sakinleşmesi için için yine yurtdışına bakılacağının altını çiziyor.


1.82'NİN ÜZERİ ZOR

Turkish bank Hazine Pazarlama Yöneticisi Aslı Öğüdücü, dolarda ilk etapta 1.82 TL seviyelerinin önemli olduğunu ve bu seviyenin aşılmasının zor gündüğünü söyledi. Öğüdücü, "dolardaki hareket sadece bize özgü değil. Tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışlar yaşanıyor. Hatta dolar kuru TL karşısında daha yukarıda bile olabilirdi. Ancak biz önceden değer kayıpları yaşadığımız için son dönemdeki yükseliş sınırlı kaldı" dedi. Öğüdücü, euro/dolar paritesi ile ilgili olarak da şu anki fiyatların neredeyse tüm olumsuzlukları kapsadığını, bundan sonra gelebilecek iyi haberlerin pariteyi yükseltebileceğini söyledi. Paritede 1.3580'in altının zor olacağını düşünen Öğüdücü, önümüzdeki dönemde 1.37'nin üzerine hareketler yaşanabileceğini belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları