loading
close
SON DAKİKALAR

Yunanistan: Türkiye 19'uncu yüzyıldaki gibi bir politika izliyor

Yunanistan: Türkiye 19'uncu yüzyıldaki gibi bir politika izliyor
Tarih: 30.08.2020 - 12:32
Kategori: Dünya

Yunanistan, Ege Denizi'nde karasularını 12 mile çıkarma planlarına tepki gösteren Türkiye'ye yanıt verdi. Enerji Bakanı Hacidakis, "Ege'nin karşı tarafındaki megalomani ve kendini beğenmişlik kötü bir akıl hocası" dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki gerginlik sürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularını 12 mile çıkarma kararı alması halinde bunun Türkiye açısından bir savaş sebebi olacağını belirttiği açıklamasına Yunanistan'dan yanıt geldi. Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hacidakis Skai televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin savaş tehditleriyle 19'uncu yüzyıldaki gibi bir politika izlediğini" belirtti. Hacidakis, "Ege'nin karşı tarafındaki megalomani ve kendini beğenmişlik kötü bir akıl hocası" dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, geçen çarşamba günü Yunanistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin batısında yer alan İyonya Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkaracaklarını açıklamıştı. Bu uygulamayı, komşu ülkelerle arada en az 24 deniz mili mesafenin olduğu diğer denizlerde de hayata geçirebileceklerini söyleyen Mitsotakis, Türkiye ile kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konularında diyaloğa hazır olduklarını da dile getirmişti.

TBMM 1995 yılında aldığı kararla, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkartmasının bir savaş nedeni olacağını duyurmuştu.

Doğu Akdeniz'de var olduğu tahmin edilen zengin doğal gaz ve petrol yatakları nedeniyle, bu bölgenin egemenlik haklarının kime ait olduğu konusunda Türkiye, Yunanistan ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti gerginlik yaşıyor. Doğu Akdeniz'de son olarak Yunanistan, Fransa ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ortak tatbikat yaptı. Türkiye ayrıca yeni bir Navtex ilan ederek, 11 Eylül'e kadar Anamur ile Kıbrıs arasında atış talimi yapacağını duyurdu.

 

Kaynak : DW Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları