loading
close
SON DAKİKALAR

100 yıl önce Pozantı'da ortaya çıkan irade bugün de bizlere yol gösteriyor

100 yıl önce Pozantı'da ortaya çıkan irade bugün de bizlere yol gösteriyor
Tarih: 25.05.2020 - 17:24
Kategori: Siyaset

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünü kutlayarak “Bundan tam 100 yıl önce Pozantı’da ortaya çıkan irade bugün de bizler için yol göstericidir” dedi.

Sümer, Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesajında Türk milletinin dünyada eşi, benzeri az bulunur bir vatan savunması ve bağımsızlık savaşı verdiğini hatırlatan Sümer, “Anadolu’nun dört bir yanında kahramanca mücadele eden Türk Milleti, 20. yüzyılın tüm ezilen uluslarına da örnek olmuştur” dedi.

CHP’li Sümer, www.istanbulgercegi.com'a yaptığı açıklamada; Kurtuluş Savaşı’nın kilit noktalarından birinin de Adana olduğuna ve 1918 yılında Fransızlar, işgal bölgesine Pozantı ve Gülek Boğazı’nı da katarak Çukurova’nın tamamını işgal etmişlerdir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşımızın en önemli cephelerinden biri de Adana olmuştur. Kuvayi Milliye güçlerinin baskısıyla bundan tam 100 yıl önce Fransızların Pozantı’dan çekilmek zorunda kalması, Çukurova’nın ve ülkenin kaderini değiştiren önemli bir olay olmuştur.

MİLLİ MÜCADELENİN MERKEZİ

Fransızların çekilmesinin ardından 5 Ağustos 1920’da Atatürk, Pozantı’ya gelerek Pozantı Kongresi’ni toplamıştır. Bu kongreyle Pozantı sadece Adana vilayet merkezi ilan edilmedi aynı zamanda Milli Mücadele’nin de en önemli merkezlerinden biri haline geldi.

Bundan tam 100 yıl önce Pozantı’da ortaya çıkan irade bugün de bizler için yol göstericidir.

Bugün huzur içinde yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere emanet bırakan Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşlarının ve tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Pozantı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü hepimize kutlu olsun.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları