loading
close
SON DAKİKALAR

Ayçiçeği alım fiyatına CHP'li Aygun'dan tepki

Ayçiçeği alım fiyatına CHP'li Aygun'dan tepki
Tarih: 19.08.2019 - 12:34
Kategori: Siyaset

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan AYGUN, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı yüzde 40 yağ oranlı yağlık ayçiçeğine 2019-2020 üretim sezonu için verilen ton başına 2 bin 500 TL ücrete tepki gösterdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından bu fiyatı destekleyen gümrük vergisi oranlarının yayımlanmaması nedeniyle 2 bin 500 lira ücretin bile piyasalara yansımadığını anlatan Aygun, “Çünkü Türkiye’ye ihracat yapmak isteyen uluslararası firmalar 350 dolardan yani ton başı 2 bin 200-2 bin 300 liradan ayçiçeği vermek istiyorlar. Bunun önüne geçmek ithalde uygulanan gözetim fiyatının ivedilikle 450 dolardan asgari 800 dolara yükseltilmesi gerekmektedir. Böylece Mart – Nisan sonuna kadar iç üretimin bitirilerek, ayçiçeği ithalatının önüne geçilerek, yerli ürün alan Birlikler ve sanayici desteklenir, çiftçi korunur” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ayçiçekte yaşanan sıkıntıları anlattı.  Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeğine yeni sezon için ton başına verdiği 2 bin 500 TL ücreti eleştirdi.

Aygun, bu fiyatın piyasalara yansımadığını anlattı. Ticaret Bakanlığı’nın taban fiyatı destekleyecek düzenlemeyi yapmadığını kaydeden Aygun, “Bu belirsizlik harmanın hızlanmaya başladığı şu günlerde çiftçimizi mağdur etmektedir.  Ticaret Bakanlığı’nın adım atması gerekir” dedi.

Yurt dışından Türkiye’ye ithal Ayçiçek getirmek isteyen uluslararası firmaların yeni sezon uçin 350 dolardan fiyat teklif ettiğine işaret eden Aygun, “Bu fiyat ton başına 2 bin 250 – 2 bin 300 TL’ye tekabül ettiğini anlatan Aygun, yaşanan sıkıntıyı şöyle özetledi:

“Bu şartlarda sanayici, tüccar ve Birlikler Bakanlıkça açıklanan fiyata uyum gösteremezler. Bu da çiftçinin çok ciddi şekilde mağduriyetine neden olur. Bu nedenle Birliklerin, sanayicinin, tüccarın güvenle mal alıp risk taşıyabilmeleri için ithalin önüne geçilmesi gerekir. Bu nedenle ivedelikle ithalde uygulanan gözetim fiyatının ivedilikle 450 dolardan asgari 800 dolara yükseltilmesi gerekmektedir. Yurt içi üretim stoklarının tükeneceği Mart-Nisan sonuna kadar ithalatın önüne geçilerek, çiftçimiz korunmalı, yerli ürün alan Birlik ve sanayiciler desteklenmelidir.”

“AYÇİÇEK DESTEK FİYATI 80 KURUŞ OLMALI”

 Çiftçiye kanunen hakkı olan tarımsal üretim destek primlerinin de Ocak ayından bu yana açıklanmadığına işaret eden Aygun, “Ayçiçeği üretim desteği geçen yıl kilogram başına 40 kuruştu. Bu yıl en azından 80 kuruş olması gerekir. Çiftçinin üretime devam etmesi için destek miktarı kilogram başına 80 kuruşa çıkarılmalı ve Resmi Gazete’de yayımlanmalıdır. Ayçiçeğin yanı sıra buğday, arpa, yulaf, soya, pamuk tarımsal üretim destek primlerini de bir önce açıklayın” çağrısı yaptı.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları