loading
close
SON DAKİKALAR

'Bir ton buğday üretip satan çiftçi, 2002 yılında 33 gr altın alırken 2020 yılında 4 gram alabiliyor'

'Bir ton buğday üretip satan çiftçi, 2002 yılında 33 gr altın alırken 2020 yılında 4 gram alabiliyor'
Tarih: 17.05.2020 - 13:51
Kategori: Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hububat ekim alanlarını daraldığını belirterek “Çiftçi diyor ki, AKP iktidar olduğu 2002 yılında 1 ton buğdaya karşılık 33 gram altın alınabiliyorken, bugün aynı miktardaki buğdayla ancak 4 gram altın alınabiliyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada tarımda yaşanan sorunları sıraladı ve çözüm önerilerini anlattı.
 
ÜRETİCİNİN SORUNLARI SALGINLA KATLANDI
 
Korona virüs salgının en çok  önemi fark edilen kesimlerin başında tarım sektörünün geldiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, salgından önce de onlarca sorunla boğuşan üreticilerin ve çiftçilerin salgınla beraber sorunlarının katlandığını ifade etti. 
 
İKTİDAR HALEN TARIMIN ÖNEMİNİ GÖREMİYOR
 
Tüm dünyada pandemiye neden olan virüsün aynı zamanda tarım sektörünün önemini bir kez daha ortaya çıkardığını kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Salgınla birlikte tüm dünya insanlığın geleceği için tarımın ne kadar önemli olduğunu gördü ve bu sektöre ayrı bir önem vermeye başladı. 
Ancak ülkemizde, ne yazık ki tarım sektörünün mevcut iktidar tarafından yeterince önemsenmediği, uygulamalardan da anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı, ‘Kendi kendimize yeteriz’ diyerek 20 Nisan 2020 tarihinde 2.5 milyon ton buğday, 100 bin ton kuru bakliyat ithali için gümrük vergisinin düşürülmesine izin veriyor” dedi.
 
BUĞDAY ÜRETİCİSİ TABAN FİYATTAN MEMNUN DEĞİL
 
TMO tarafından alınacak buğday taban fiyatının bu yıl için 1650 lira olarak açıklandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday taban fiyatının 2018 yılında 1050 lira iken yüzde 29’luk artışla 2019 ‘da  1350 liraya çıkartıldığını, bu yıl beklentinin daha yüksek olmasına rağmen yüzde 22 artışla 1650 lira  fiyat verildi. Kuru tarımın yapıldığı bir yerin dönümünde300 kg ürün alınması sonucunda dönüm masrafı 515 TL’yibuluyor. Çiftçi bu durumda ancak yaptığı masrafı karşılayabiliyor” diye konuştu.
 
BUĞDAYIN ALTIN HESABI  
 
Ülkemizde kuru tarım yapılan bir tarlada dönümde ortalama 300 kilogram buğday elde edildiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Farklı bölgelerde bu düşüyor ya da aratıyor. Genel kabul bu yönde. Bir dönüm tarlanın üretim maliyeti kabaca hesaplandığında, gübre, mazot, ilaç, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borcu ile birlikte 515 lirayı buluyor. Kendi işçiliğini ve emeğini hesaba katmazsa üretici dönüm başına sadece 60 lira kazanıyor. Çiftçi diyor ki, 2002 yılında 1 ton buğday satan üretici satıştan aldığı parayla 33 gram altın alabiliyordu. Ancak günümüzde 1 ton buğdayla sadece 4 gram altın alabiliyor. Son 20 yılda üreticinin 1 ton buğdaydan kaybı yaklaşık 29 gram altına denk geliyor. Böyle bir ortamda üretici ekim yapmak istemez ama başka yapacak iş olmadığı için mecburen ekime devam ediyor. Ancak şartlar bu şekilde devam ederse üretici de pes diyecek ve ekim yapmayacak” ifadelerini kullandı. 
 
BUĞDAY EKİM ALANLARI DARALIYOR
 
Ülkemizde buğday ekip alanlarının sürekli daraldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 7 milyon hektar alanda 20 milyon ton buğday üretimi yapılan Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacının 29 milyon ton olduğunu ifade etti. 
 
TÜRKİYE BUĞDAYDA İTHALATA YÖNELDİ 
 
15 yıl önce 9 milyon  300 bin hektar olan buğday ekim alanının 2 milyon hektar düşerek 7 milyon  300 bin hektara gerilediğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, “Ülkemizde tüm buğday ihtiyacını karşılayacak ekim alanlarımız var. Hatta ihracat yapabilecek alanlarımız da mevcut. Ancak biz ithalata yöneldik. Buğday ithalatımız geçen yılın ilk 3 ayına göre bu yılın aydı döneminde yüzde 21 oranında arttı” dedi. Gürer, Türkiye’nin tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle çok sayıda tarımsal ürünü ithal eden bir ülke haline geldiğine dikkat çekti.
 
İKTİDAR, DOĞRU POLİTİKALAR UYGULAMALI
 
 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Gübre, mazot, elektrik, ilaç fiyatları her yıl neredeyse yarı yarıya artıyor. Ancak üretici ürününü maliyetine bile satmakta zorlanıyor. Hasat dönemlerinde pek çok ürün için getirilen ithalatta vergi indirimi, yerli üreticiyi perişan ediyor. Tarlada 1 lira olan ürün marketlerde 5-6 liraya satılıyor. Bu durumda ne üretici kazanıyor ne tüketici ucuza ürün alabiliyor. Sadece aracıların kazandığı bir sistem oluşturuldu. Plansızlık da üzerine eklenince çiftçi ektiğine biçtiğine pişman oluyor” şeklinde konuştu. 
 
YAMAN ÇELİŞKİ 
 
Sadece bitkisel üretimin değil hayvancılığın da Türkiye’de bitme noktasına getirildiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Çiğ süt destekleme fiyatlarını yerel seçimlerden önce 25 kuruşa çıkaran iktidar, seçimden hemen sonra 10 kuruşa düşürdü. Geçtiğimiz günlerde ise yeniden 15 kuruşa çıkardı. Bu tutarsızlıklar besiciyi üzüyor. Diğer yandan et fiyatları kesim yapılan hayvanın bazı bölümlerine gere 100 liraya kadar çıktığı oluyor. Ancak besici hayvanını kilosu 30-35 liradan kesime veriyor. Buradan yaman bir çelişki var” dedi.
 
ÇÖZÜM…
 
Korona virüs salgınıyla birlikte tüm ülkelerin tarımda kendine yeter hale gelme çabası içinde olduğunu anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çözüm tarımdadır. Tarımı, üreticiyi desteklemez isek, girdi maliyetlerini düşürmezsek aradığımız ithal ürünü bile bulamayabiliriz. Çünkü ülkeler kendi halklarını korumak için ihracat ve ithalatla ilgili tedbirler almaya başladı. Çiftçimizi desteklemez isek, çiftçi tarımdan uzaklaşırsa, sorunu ithalatla çözmeye kalkarız ki bu Türkiye için çok büyük bir ekonomik soruna neden olur” diye konuştu. 
 
Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları