loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Sözcüsü Öztrak: İşten çıkarmayı yasaklayan yasayı getirdiler, çalışanı asgari ücretin yarısı kadar paraya mahkum ettiler

CHP Sözcüsü Öztrak: İşten çıkarmayı yasaklayan yasayı getirdiler, çalışanı asgari ücretin yarısı kadar paraya mahkum ettiler
Tarih: 17.04.2020 - 14:30
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:
"Düşman ortaktır, mücadelede ortak olmalıdır. Biz salgınla mücadelede yapıcı tavrımızı sürdürüyoruz. Bilimin ve aklın ışığında atılan her adımı destekliyoruz. Tedbirler öneriyoruz, önereceğiz, aksaklıklara dikkat çekiyoruz, çekmeye devam edeceğiz.
En büyük risk yönetimin krizi hafife almasıdır. Dünya tedbirler almak için seferber olmuştur. IMF ekonominin yüzde 5 daralacağını açıkladı. Maliye Bakanı ise yüzde 5 büyüyeceğiz, dedi. Bu büyümeyi kabul ediyoruz ama yıl sonunda ekonomi daralırsa bunu söyleyen kişinin koltuğunu boşaltması gerekir.
2013'ten beri ekonominin tüm çapalarını atmayın, dedik. Bu kadroları defalarca uyardık. Tek adam rejimini inşa etmekle o kadar meşgullerdi ki sesimizi duyuramadık. Merkez Bankası paralarını da bitirdiler. Zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir. Gerçek işsiz sayımız 8 milyon. İktisatçılar bu yıl 2 ila 3 milyon kişinin bu sayıya ilave olacağını tahmin ediyorlar. 
Ülkemizde 9 milyon 692 bin yurttaşımız güvencesiz, kayıtsız dışı çalışıyor. 
 
Genel başkanımıza ve partimize yurdun dört köşesinden dert yağıyor. Çaresiz ve ümitsizlik en kötü duygudur. Sosyal devlet bugünler için vardır. Devlet sıkıntıdaki vatandaşlarının yanında olmayacaksa ne zaman olacak?
144 bin iş yerinin kapısına kilit vuruldu. Kahvehaneler kapandı 259 bin kişi günlük yevmiyesini kaybetti. Okul kantinlerinde 25
 bin kişi gelirinden oldu, bunlar ne yiyor ne içiyor.
G20 içinde yurttaşlarına en az destek veren ülkelerden biriyiz. Bütçe açığı hedefi sene başında 139 milyardı. Bu yıl 439 milyar olursa milli gelirin yüzde 9'u kadar açık verilir. Geçmişte bu büyüklükteki açıkları telafi ettik.
Millet açlıktan bunalırken çığa değil açlığa bakacaksınız. 
10 bin TL'li fazili krediyi destek diye usunmaya kalkıyor. Millet bu kredilere ulaşılamıyor. Kredi çıkana da 2-3 bin gibi krediler veriliyor. İşten çıkarmayı yasaklayan yasayı yeni getirdiler çalışanı asgari ücretin yarısı kadar paraya mahkum ettiler. Kısa çalışma ödeneğini uygulanamaz hale getirdiler. Tek bildikleri yeniden yapılandırma ve borca batırma. Bakın İsviçre'ye, İskoçya'ya... Kapatılan yerlerde çalışanların maaşlarının yüzde 80'ini devlet karşılıyor. 
Devlet orada kredi de veriyor ama bankaların insafına bırakmadan veriyor. İktidarlar muktedir olur şikayet etmez. Yoksulu, duran işletmeyi,vergisini yeniden yapılandırarak, ilave kredi vererek yaşatmanız mümkün değil.
Kapatılan iş yerlerinde çalışanların maaşlarını karşılayın. Maaşların büyük kısmını asgari ücret kadar karşılıksız nakit desteği vererek karşılayın. Bunun kaynağı bütçede var.
5 kuruş para vermeden yapıldığı söylenen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri için 2019'a ait geçiş garantileri kapsamında 2 milyar 720 milyon TL ödenmesi gerekiyordu nisan ayında. Bu ödeme yapıldı mı, cevap yok. Yoksa topladığınız yardımlar buralara mı gitti? 
Salgınla mücadele edeceğiz dediler gece yarısı yandaş şirket kurtaracak düzenleme getirdiler. Varlık Fonu'nu stratejik firmaları kurtarmak için kullanacaklarmış. 18 yıldır doymadılar. Allah tez elden gözlerini doyursun.
İnfaz ve YÖK yasasındaki değişimleri krizi fırsat bildiklerini ortaya koyuyor. Fox ana habere 3 gün yayın yasağı getirilmesi sarayın farklı düşüncelerden rahatsız olduğunu gösteriyor. Saray birilerinin kral çıplak demesinden rahatsız. Saray kontrol edemediği yerel basınından susmasını istiyor. 
 
İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarımıza soruşturma açılmış. Hala akılları başlarına gelmedi. Ne yaparlarsa yapsınlar belediyelerimiz tüm imkanlarıyla hemşehrilerine yardım etmeye devam edeceklerdir.
 
Meclis'i 45 gün tatile soktular. Brakın da milletin derdine derman olan yasalar çıkarılsın.
Sağlık cehpesinden kesin, katı tedbirlere ihtiyaç devam ediyor. Bu hafta sonunda da sokağa çıkmayacağız. Erdoğan bu defa İçişleri Bakanını devre dışı bırakarak 5 gün önceden tedbiri kendisi açıkladı. Bu tedbir doğrudur ancak yeterli değildir. Covid-19 hafta içi tatil yapıp hafta sonu mesaiye tatile çıkmıyor. Genel bir karantina hem insanlarımızınyaşamını korumak hem de ekonomimizin içinde düştüğü badireden çıkmak için en etkili silahtır. 
Ama bakıyorsunuz cumhurbaşkanı sözcüsü sokağa çıkma yasağının ekonomiye maliyeti ağır olur, diyor. Ekonomi için vatandaşlarımız ölebilir mi demek istiyorsunuz? Batırdığınız ekonomiye insanlarımızı feda mı edeceksiniz? Karantina kararında gecikilen her gün ekonomimize maliyeti çok daha ağır olacaktır.
Yurttaşlara sokağa çıkmama konusundaki hassasiyet için teşekkür ediyoruz. Tüm kamu görevlilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Kimse endişe etmesin belediyelerimiz vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceklerdir."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları