loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den belediyelerin bağış toplamasını engelleyen Süleyman Soylu'ya tepki: Suç işliyorsunuz

CHP'den belediyelerin bağış toplamasını engelleyen Süleyman Soylu'ya tepki: Suç işliyorsunuz
Tarih: 01.04.2020 - 13:45
Kategori: Siyaset

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'li belediyelerin bağış toplamasının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun genelgesiyle engellenmesinin suç olduğunu belirtti.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'li belediyelerin bağış hesaplarına İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası bloke konmasına ilişkin açıklama yaptı. Yapılanın suç olduğunu belirten Torun, Süleyman Soylu'nun CHP'li belediyeleri hedef alarak sarf ettiği, 'Siz başka bir devlet mi oluşturmak istiyorsunuz?' sözlerine de tepki gösterdi. Torun, Bakan paralel devletin nasıl kurulduğunu çok iyi bilir. Kimin içinde olduğu bellidir" dedi.

Seyit Torun'un açıklamaları şöyle:
"Belediyelerimiz şu anda maalesef vatandaşın bağışlarını alamama sorunuyla karşı karşıya. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile başlayan ve İBB ve diğer belediyelerimizle devam eden bağış süreci oluşturuldu. Genel başkanımız talimatı verdiler belediyelerimiz çalışmaya başladılar. O günün akşamı cumhurbaşkanı kampanya başlattı. Koronavirüsle mücadele için Türk milletinden kaynak talebinde bulundu. Belediyeler vandaşa en yakın birimlerdir. Vatandaşın derdi olduğunda başvurduğu kurumdur. Belediyelerimiz süreçte de çok önemli görevlerde bulundular. Salgının yayılmaması için çok harcama, yatırım yaptılar. Maske üreten belediyelerimiz var, hijyenik malzeme üreten belediyelerimiz var. Tüm kamu alanlarını steril hale getirdiler. Vatandaşımızın her ihtiyacını gidermek için çalışma yaptılar. Belediyelerimizin bu gayretini görünce vatandaşlarımız bağış yapma talebinde bulundular.
Belediyelerimiz yasal yetkisini kullanarak bağışları kabul etti. 5393 sayılı kanunun 15-19-37 maddelerine göre belediyeler bağış alabilir. 5216 kanunda açıkça tarif edilmiş. Belediye başkanı bağış kabul eder diyor. Bu bağışlar belediye bütçesine alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.
Siz 'bu bağışları alamazsınız. Bunu bir kişi yapar' diyorsunuz. O da yapsın. Belediyelerimiz çok önemli iş yapıyor, ayrışmanın zamanı değil. Evde kal diyoruz ama bunun bedeli var, evde tutmamız lazım. Bunun için vatandaşların belli ihtiyaçlarını gidermemiz lazım. Bugün bir çok kişi mağdur. Bu mağduriyetin giderilmesi hepimizin görevi. Yardım toplamak sadece cumhurbaşkanının görevi değil.
Belediyeleirmiz bu süreçte sadece kendi alanlarında görev yapmadılar çok sayıda sağlık tesisine katkıda bulundular. Şimdi engelleniyorlar. Cumhurbaşkanı sözcüsü 'halktan gelen talep üzerine bağış topladık' diyor. Belediyeler de bunu yaptı. Size gelince bu iş yasal, belediyelerimize gelince değil. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bunu yapanlar suç işliyor. Yasanın amir hükmünü uygulatmamak suçtur. Bugün Konya Büyükşehir Belediyesi, Kahramakazan Belediyesi de topluyor. Bunlara yasak değil mi? Şu anda olağanüstü dönem yaşıyoruz. Birlik içinde bu beladan kurtulmak için çalışma zorundayız. Yasaları evirip çevirerek engellemeyin. Vatandaş hesabını sorar bunu?
Siz her şeyi ben bilirim, ben yaparım, diyorsanız bunun sorumluluğunu tek başınıza alırsınız. Belediyelerimiz süreçten olayı ekonomik kriz içinde. Çırpınıyor her biri vatandaşa katkı sunmak için. Vatandaşın bağışlarını engellemeyin.
Birlik beraberlikten söz ediyoruz. Vatandaşın toplu alanlarda bulunmaması çağrısında bulunuyoruz. Belediyelerimiz kendi sorumluluğundaki işleri yaptığı gibi daha büyük gayretin içinde. Engellerseniz vatandaşa ihanet etmiş olursunuz.
İçişleri Bakanı talihsiz bir beyanda bulundu. 'Siz başka bir devlet mi oluşturmak istiyorsunuz?' dedi. Bakan paralel devletin nasıl kurulduğunu çok iyi bilir. Kimin içinde olduğu bellidir. Bizim için bir tane Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Niyetiniz başkaysa biz bilemeyiz. Sizin paralelleriniz var.
Belediyelerimizin bağış çalışmalarını engellemeyin. Vatandaşımızı çözümsüz bırakmış olursunuz. Bu yanlışa son verin.
Şartlı bağış valilik izniyle olur. Vatandaş okul yapmak istiyorum, der mesela. Bu Meclis'ten karar çıkararak olur. Şartsız bağış belediye başkanının yetkisindedir.
Genelgeye itirazlarımız yasal sürede gerçekleşecek."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları