loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den iktidara: Bu yılın başından beri topladığınız, borç aldığınız, bastığınız 537 milyar TL, İşsizlik Fonu'ndaki 132 milyar nereye gitti?

CHP'den iktidara: Bu yılın başından beri topladığınız, borç aldığınız, bastığınız 537 milyar TL, İşsizlik Fonu'ndaki 132 milyar nereye gitti?
Tarih: 29.04.2020 - 15:05
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak açıklamalarda bulundu.

Öztrak'ın açıklamaları şöyle:
"Milletimiz koronavirüsle mücadele ederken bir yandan da çaresizlikle başbaşa bırakıldı. Bir yurttaşımız 'beni koronavirüs öldürmedi sahipsizlik, çaresizlik öldürdü' dedi, intihar etti. Başka bir gencimiz 10 TL'lik benzin alıp kendini yaktı.
Bunlar başka felaketlerin yaklaştığını gösteriyor. Milletimiz saray hükümetine canlarıyla ihtarname çekiyor.
Dünyada hükümetler paket üsütne paket açıklıyor. AB 540 milyar avroluk paketi yeni onayladı. ABD küçük işletmelere yardım için 484 milyar dolarlık paket açıkladı. Destek böyle olur. Destek, vatandaşın virüsle birlikte bir de gıda kriziyle boğuşmasını önlemek için çiftçinin tarlasını ekmesini desteklemektir, ekonomik kayıpların devlet tarafından telafi edilmesidir. 
85 milyar liralık paraf kartı, esnaf destek kredisi, 22 milyar liralık temel ihtiyaç kredisi... Bunların hepsi borç, saray destek diyor. Paketleyip üzerine 100 milyar TL yazıkları, 200 milyar yaptık diye reklam filmi çektikler aslında borç.
Maliye bakanının sosyal medya paylaşımlarına bakın, kredi veren kamu bankalarının reklamını yapıyor. 
Karşılıksız verdikleri tek şey 1000 TL para. Bu da 4.4 milyar eder. Önce kısa çalışma ödeneğini kullanarak evli çocuklu işçiye  1765 TL vereceklerini söylediler. Baktılar olmuyor işçiyi zorunlu izne çıkaracak yasayı apar topar geçirdiler.
Verilen bin lira. Milletin bir ay boyunca karnını doyurmasına bile yetmiyor. Bu parayla ancak 13 gün doyurur millet karnını. Faturaları, kiraları nasıl ödeyecek insanlar? 1,5 ay geçti hala maske gönderemediler. Su, elektrik, doğalgaz, internet, telefon faturaları geldi, biz bize yeteriz kampanyasına 10 lira katılım sağlayın diye en az 5 kez diye mesaj geldi bir tek 5 maske gelmedi.
Maskeleri yönetim ABD'ye, İngitere'ye, Almanya'ya cumhurbaşkanlığı forsu yapıştırıp gönderiyor. Kendi ülkelerine umut olmayanlar 55 ülkeye yardım gönderdik diyorlar. Önce kendi ülkenize el uzatacaksınız.
 
Bu devlet, bu asil milleti zor günde kucaklayamıyorsa sorun devlette değil yönetenlerdedir. Kaynaklarımız var, mesele nasıl kullanıldığı. Dünya covid-19 salgınıyla gçen yıl sonunda tanıştı. Saray hükümeti o tarihten bu yana 176 milyar 100 milyon lira vergi topladı, 22 milyar 883 milyon lira yurt dışından borçlandı. 43 milyar 512 milyon lira yurt içinden borçlandı. 490 milyar 549 milyon lira MB karını erken tahsil etti. 56 milyar 334 milyon TL para bastırdı. O da yetmedi MB kasasında 197 milyar 230 milyon liralık net döviz rezervini sattı. Yıl başından bu yana 536 milyar 608 milyon lira saray hükümetinin elinden geçip giden kaynak. İşsizlik fonunun kasasında da yıl başında 131 milyar 542 milyon lira para vardı.
Bu kadar para toplayan saray zor günde 5 maske dağıtamadı. Nereye gitti bu paralar? Saray hükümetinin tercihinin millettten yana olmadığı açıktır. Hükümet dolar 7 TL'ye çıkınca bireysel emekliliğe döviz üzerinden daha fazla katkı yapamam dedi, devlet katkısını yüzde 25'ten yüzde 10'a indirdi. Dolar 7 TL olurken hükümet dövizle ihale verdiği müteahhitlere hiç bir indirime gitmedi. Mücbir sebebe dayanıp bu milleti cendereden kurtartıp kurtarmayacağını araştırmadı bile. Dövizli garantilerde durmak yok yola devam dedi.
Ülkemiz saraylara, yalılara yerleşmiş küçük mutlu azınlığın elinde orada oraya savruluyor insanlarımız canına kıyma noktasına geliyor. 
 
AK Partinin genel başkanı iletişim başkanın kapattığı arsayı yarım saat öyle bir anlattı ki gözlerimiz doldu Montaj filmler seyrettirdi hakaret etmeyi unutmadı. En büyük açığın milleti kucaklayan cumhurbaşkanı açığı olduğunu gördük.
83 milyon yarın ne olacağız endişesinde. Cumhurbaşkanın tek önceliği kendi sosyetesinin mutluluğu. Millet ekmek, su almak için gece yarısı marketlerin önüne yığılıyor. Kötü planlama yapıldığından. Sarayın trolleri etmediği küfrü bırakmıyor. Saray beslemelerinin bu şımarıklığına cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan AK Parti genel başkanı tek söz dahi söyleyemiyor. Boğaza, yalılara tünemiş pelikanlardan kendisine kılavuz edinenlere Hz. Mevlana'nın şu sözünü hatırlatmak isteriz: Kiminle dostluk ettiniğinize dikkat edin, Zira bülbül güle karga çöplüğe götürür.
Damat bakan ortaya çözüm koymak yerine salgının 1929 buhranından büyük olacağını anlatıyor.
Ekonomide de sorumlu çıkış stratejisine ihtiyaç var. 
Derhal ekonomik ve sosyal konseyi toplayın. Derhal büyüme, işsizlik, enflasyon, makro dengeleri revize edin, gerçekçi program yapın.
Ek bütçe çalışmalarına başlayın. 
Kamuda harcamaları gözden geçirin.
Kamu Özel İşbirliği sözleşmelerinin ilgilileriyle müzakere edin, gelir garantilerini TL'ye çevirin.
Krizi fırsata çevirmek istiyorsanız ülkenin fiziki ve beşeri sermayesini koruyacak, bir neslin kötü beslenme nedeniyle  yitirilmesine engel olacak tedbirleri alın.
üresel işbirliği platformlarıya iletişimi artırın. Bu yılın başından beri topladığınız, borç aldığınız, bastığınız 537 milyar lirayla işsizlik fonundaki 132 milyar nereye gitti?
Daha önce sorduğumuz sorular var. 2,5 milyar dolara aldığınızı söylediğiniz S-400'leri aktive ettiniz mi?
Tank palet fabrikasına Katarlılar yatırım yaptı mı? 
Nisan ayındaki garanti ödemelerini yaptınız mı? Bu sorulara hala cevap bekliyoruz.
 
2007'den bu yana gördüğümüz en düşük seviyede ekonomik güven endeksi. Tüm ekonomik aktörlerin güveni en düşük seviyede. Önlem alınmazsa bu kronikleşir."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları