loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi: 'Faiz düşerse enflasyon düşer' cümlesi ekonomi bilimine aykırı, Erdoğan bunu saplantı haline getirmiş durumda

CHP'li Hamzaçebi: 'Faiz düşerse enflasyon düşer' cümlesi ekonomi bilimine aykırı, Erdoğan bunu saplantı haline getirmiş durumda
Tarih: 11.09.2019 - 12:27
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi katıldığı bir televizyon programında ekonomiye ilişkin değerlendirmede bulundu. Bütçe açığına değinen Hamzaçebi bütçe açığının ihtiyat akçesi gibi bir defaya mahsus kullanılan kaynaklarla değil sürekli gelirlerle kapatılması gerektiğine dikkat çekti...

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Halk TV'de Ezgi Değirmenci'ye ülke ekonomisinin içinde bulunduğu duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul'un imar planını eleştiren Hamzaçebi "Çevre Şehircilik Bakanlığı, imar değişikleri yapıyor; bakanlık, belediyeye dönüşmüş durumdadır" dedi. 

CHP'li Hamzaçebi'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

8 milyona çıkan bir işsiz sayısı söz konusu. 15-29 yaş aralığındaki gençler 18 milyon. Bu nüfusun 5 milyonu ne okula gidiiyor ne de çalışıyor. 5 milyon insan kayıtlarda yok. Bu insanlar neden işsiz? 

Krizi öğrenmek için sokağa çıkmak yeterli . Türkiye dış kaynağa bağımlıdır. Türkiye dışardan kaynak girmişse büyümüş girmemişse küçülmüştür.

Faiz düşerse enflasyon düşer cümlesi ekonomi bilimine aykırı. Erdoğan bunu saplantı haline getirmiş durumda.  Her şeyi faize yüklemek doğru değil.

Bütçe açığı var. Merkez Bankası'nın ihtiyat akçeleri bütçeye aktarıldı. Buna rağmen anlamlı bir bütçe açığında küçülme olmadı. Demek ki kamu harcamalarında artış devam ediyor. Bütçe açığının sürekli gelirle, vergilerle kapatılması esasdır. Bir defalık gelirlerle bütçe açığını kapatırsanız iyi mali tablo haline gelmez.

TÜİK rakamlarına güvensizlik var. 2.53'lük artıştan söz ediyor. İTO istatisiği ile TÜİK'in yöntem farkı vardır, ama ikisi arasında  2.5 kat kadar farkın olmasını izah etmek mümkün değil.

2012’de yapılan değişişklikle  karşılıksız çek’te hapis cezası kaldırıldı. 2016'da yeniden karşılıksız çek'te hapis cezasına dönüldü. Hapis cezasının gelişi çek ödemelerini daha güvenilir kılmıyor. Ekonomi iyi değilse istediğiniz kadar hapis cezası getirin karşılıksız çek oranını düşüremezsiniz.

Çevre Şehircilik Bakanlığı imar değişlilkleri yapıyor. Bakanlık bir Türkye belediyesine dönüşmüş  durumdadır. Belediyenin yetkilerini üzerine almış durumda. Belediyeler tamamen devre dışı. Yeşil alanların imara açılmasıyla istanbulun yaşam kalitesi düşüyor.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları