loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Hamzaçebi'den 'karşılıksız çek' düzenlemesine ilişkin açıklama

CHP'li Hamzaçebi'den 'karşılıksız çek' düzenlemesine ilişkin açıklama
Tarih: 30.03.2020 - 14:49
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Mehmet Akif Hamzaçebi yeni infaz yasasında "Karşılıksız çek” suçuna dair yorumda bulunarak mahkûm olanlar, ilk aşamada çek bedelinin % 10’unu 3 ay içinde ödemek zorundalar. İşyerleri kapalı iken bu parayı ödeyecekler" dedi.

Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kapsamında alınan karar ile beraer 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenmiş olan karşılıksız çek suçu ile mahkum olan kişilerin cezalarının infazları için durdurulma kararı çıktı. Çek Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, 24 Mart 2020'ye kadar işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla durdurulacak.

Hükümlü, tahliye tarihinden itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödeyecek.

Kalan kısmını üç aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek.

İnfazın durdurulduğu tarihten itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda biri ödenmediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkeme hükmün infazının devamına karar verilecek.

Hükümlü, taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde, ödemediği bu taksit sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek. Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek.

Hükmün infazının durdurulması halinde ceza zamanaşımı işlemeyecek. İnfazı durdurulan kişi hakkında mahkemece Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre adli kontrol tedbirine karar verilebilecek. Verilecek kararlarda, hükmü veren icra ceza mahkemesi yetkili olacak.

CHP'li Hamzaçebi düzenlemeye dair Twitter'dan yaptğı yorumda "Düzenlediği çekin karşılıksız çıkması sonucu işleyen süreçte hapse mahkûm olanlar, çıkan yasa sonucu tahliye oldular. Ancak ilk aşamada çek bedelinin % 10’unu 3 ay içinde ödemek zorundalar. İşyerleri kapalı iken bu insanlar nasıl ve hangi işi yapacaklar da bu parayı ödeyecekler" ifadelerini kullandı. 

Düzenlediği çekin karşılıksız çıkması sonucu işleyen süreçte hapse mahkûm olanlar, çıkan yasa sonucu tahliye oldular. Ancak ilk aşamada çek bedelinin % 10’unu
3 ay içinde ödemek zorundalar. İşyerleri kapalı iken bu insanlar nasıl ve hangi işi yapacaklar da bu parayı ödeyecekler.

— Mehmet Akif Hamzaçebi (@Akif_Hamzacebi) March 30, 2020

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları