loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Kılıç’tan AKP’ye: “Büyük bir depreme hazırlıklı mıyız ya da siz olayın ciddiyetinin farkında mısınız?"

CHP’li Kılıç’tan AKP’ye: “Büyük bir depreme hazırlıklı mıyız ya da siz olayın ciddiyetinin farkında mısınız?"
Tarih: 27.09.2019 - 10:43
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, dün yaşanan İstanbul depreminin ardından tekrar gündeme gelen, “Depreme hazırlıklı olunup olunmadığı” konusunda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi ile ilgili basın açıklaması yaptı....

1999 yılındaki Marmara depremlerinin ardından; 26 Kasım 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4481 sayılı “17.8.1999 Ve 12.11.1999 Tarihlerinde Marmara Bölgesi Ve Civarında Meydana Gelen Depremin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpları Gidermek Amacıyla Bazı Mükellefiyetler İhdası Ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile cep telefonundan bankacılık işlemleri ve vergi beyannamelerine, Spor Toto kuponlarından Milli piyango biletlerine, uçak biletlerinden gümrük ve pasaport işlemlerine kadar bir çok alanda, kamuoyunda “deprem vergileri” olarak bilinen “Özel İşlem Vergisi” ve “Özel İletişim Vergisi”nin (ÖİV) toplanmaya başlandığını belirten Av. Kılıç, vergilerin geçici olduğunun ifade edilmesine rağmen Özel İşlem Vergisi’nin 2004 yılında kaldırıldığını, ancak Özel İletişim Vergisi’nin kalıcı hale getirildiğini vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, ÖİV’nin adının o dönem “dayanışma vergisi” olarak öne çıkarıldığını belirterek, “ÖİV, Kanun ile 31.12.2000 tarihine kadar uygulanmak üzere sisteme girdi. 31 Aralık 2000’de sonlanması gereken bu vergi kalemi, önce 4605 sayılı Kanun ile 31.12.2002 tarihine, ardından 4783 sayılı Kanun ile 31.12.2003 tarihine kadar uygulanmak üzere uzatıldı. Deprem dolayısıyla getirilen ÖİV sona erdirilmedi, 25.12.2003 tarih 5035 sayılı Kanun ile Vergi Kanunu’nun 39. maddesine eklendi ve ÖİV böylece AKP iktidarında süreklilik arz eden bir vergi oldu.” dedi.

Sevda Erdan Kılıç, Özel İşlem Vergisi ile vatandaştan 5 yılda toplam 1.7 milyar lira toplandığını, vatandaşların Özel İletişim Vergisi olarak 2018 yılı sonuna kadar da 63 milyar 810 milyon Lira ödediğini kaydetti.

20 yıl önce geçici olarak getirilen ÖİV ile bu yılın ilk 7 ayında 2 milyar 135 milyon Lira toplandığını kaydeden Av. Kılıç, 2019 yılı sonu itibariyle 3 milyar 800 milyon Liralık ÖİV toplanmasının planlandığını bildirdi. CHP’li Av. Kılıç, böylece 20 yılda toplamda 67 milyar 610 milyar Lira ÖİV toplanmış olacağını bildirdi.

Cep telefonu, internet ve sabit telefon kullanıcılarının aboneliklerinin başında ÖİV ödediğini, iletişim ve internet erişimi için de aylık olarak ÖİV bedeli tahsil edildiğini kaydeden CHP’li Av. Kılıç, vatandaşların 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ilk mobil telefon aboneliklerinde 65 Lira ÖİV ödemeye başladığını ifade etti.

“AKP, deprem toplanma alanlarının yağma ve talan edilmesine neden oldu”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, AKP’nin rant eksenli politikalarla tüm memleketi inşaat sahası haline getirdiğini, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak yerine, kendi ideolojisine uygun ekonomi politikasının önemli bir basamağını oluşturan inşaattan rant yaratmak için uğraş verdiğini ifade ederek, “AKP'nin siyasi ve ekonomik rant kaygısı insan kaygısının önüne geçmiştir. Gerek vergilerimizle toplanan paraları kullanma biçimi, gerekse inşaat rantı üzerinden izlediği ekonomi politikasıyla tarafını yurttaştan yana değil sermayeden yana belirlemiştir.” dedi.

  CHP’li Kılıç, AKP’nin topladığı deprem vergilerini afet hazırlığı için kullanmadığını, deprem toplanma alanlarını çoğaltmak yerine, var olanı bile korumayarak yağma ve talan edilmesine sebep olduklarını ifade etti.

   Depremden sonra bir defaya mahsus getirilen, ancak AKP iktidarında kalıcı olan ÖİV’nin, depremzedeler ve depreme hazırlık için kullanılmadığını eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in itiraf ettiğini dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, Şimşek’in, 2011’deki Van depreminin ardından; toplanan vergilerin sağlık, eğitim, demiryolları ve duble yollar için harcandığını söylediğini kaydetti.

   CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, dün İstanbul’da yaşanan ve çevre illerde de hissedilen 4.8 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan gelişmelerin, 1999 depremlerinden ders çıkarılmadığını gösterdiğini ifade etti.

Boşluk olan her yere rant odaklı gökdelenleri dikti”

Depremin ardından başta İstanbul, bütün ülkede uzun bir süre cep telefonu iletişiminin kesildiğini, vatandaşların toplanacakları deprem alanları bulamadığını belirten Av. Kılıç, şunları kaydetti:

     “AKP iktidarında, aradan geçen 20 yıla rağmen depreme hazırlık anlamında bir arpa boyu bile yol alamadık. 1999 depremleri sonrasında önlem almak bir tarafa, daha da güvensiz hale getirildik. 15 milyonluk İstanbul’da deprem toplanma alanlarının yerine, belli başlı AKP’li müteahhitlerce rant amaçlı büyük büyük AVM’ler yapıldı. Peki olası büyük bir depremde insanlar nerede toplanacak? Evlerinin içinde ölmeyi mi bekleyecek? Uçakla İstanbul’un üzerinden geçerken yeşil ya da boş alanları görmek mümkün değil. Çünkü bizden önce uçakla birileri geçerek gördüğü boşluk olan her yere rant odaklı gökyüzüne doğru yükselen gökdelenleri dikti. İstanbul artık nefes alamıyor, sizin bu rant sevginiz yüzünden.

     Türkiye, 1999 depreminin üzerinden geçen 20 yılın 17 yılında tek başına AKP iktidarı tarafından yönetilmiştir. Geçici olan deprem vergisi de bu iktidar döneminde kalıcı hale getirilmiştir. Bütün bu bilgiler ışığında şunları sormak zaruridir diye düşünüyorum: AKP, 17 yılda olası bir depreme hazırlık amaçlı hangi çalışmaları yürütmüştür, neler yapmıştır? Büyük bir depreme ve sonrasında yaşanacaklara hazırlıklı mıyız, ya da siz olayın ciddiyetinin farkında mısınız? Bugüne kadar toplanan 65 milyar Liralık deprem vergisi ile olası bir büyük depreme karşı hangi önlemler alınmıştır ya da alınacaktır? Bu toplanan paralar depreme hazırlık amacıyla kullanılmadıysa hangi amaçlar için ya da nerelerde kullanılmıştır? AKP’li yöneticiler bütün bu soruların cevaplarını bizlere ve vatandaşlara açıklamak zorundadır. Bütün bu soruların cevaplarını alana dek, bu soruları tekrar tekrar sormaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları