loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Yılmazkaya: Yüzde 25 zamma sanayiciler isyan ediyor

CHP'li Yılmazkaya: Yüzde 25 zamma sanayiciler isyan ediyor
Tarih: 07.05.2020 - 12:32
Kategori: Siyaset

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması olan YEKDEM’e yapılan yüzde 25 zamma, sanayicinin, ticaret odalarının ve sanayi odalarının isyan ettiğini belirti.

YEKDEM maliyetlerinin yüzde 25 oranında aratılmasının sanayiciye büyük darbe vuracağını, OSB’lerdeki üretimi sekteye uğratacağını, işsizliği tetikleyeceğini belirten Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “OSB’lerdeki üreticilerin ve sanayicilerin bu yaşanan kötü süreci atlatabilmeleri adına YEKDEM maliyetlerinin salgının etkileri bitene kadar veya 3 ay boyunca alınmaması ülke menfaatlerine olacaktır” ifadelerin kullandı.

Ticarete ve Üretime Olumsuz Yansıyacak

Yılmazkaya, Koronavirüs salgınının yaşandığı bu zor günlerde, ekonomide yaşanan kötü gidişat ve ülkede yaşanan yüksek işsizliğe rağmen büyük zorluklarla üretimi sürdürmeye çalışan sanayicilerin girdi kalemi olan YEKDEM maliyetlerinin yüzde 25 oranında aratılmasının ticarete ve üretime olumsuz yansıyacağını vurguladı.

OSB’lerdeki fabrikaların, sanayicinin, Ticaret Odalarının ve Sanayi Odalarının bu yapılan yüksek zamma karşı olduğunu belirten Yılmazkaya, “ Bu yapılan yüksek zammın ülkedeki sanayiyi, üretimi, ticareti yok etmekten,fabrikaların kapanmasını sağlamaktan başka bir faydası olmaz” ifadelerini kullandı.

Sanayicinin en yüksek tarifeden elektriği ve doğalgazı ödeyen kesim olduğunu belirten Yılmazkaya, YEKDEM’e yapılan yüzde 25 zam ile enerji maliyetlerini daha da arttığını vurguladı.

“Çekini senedini ödeyemeyen sanayici, iş adamı, dün aldığı malı bugün alamayan işletmeci batmamak adına çırpınıyor. Sanayicinin üzerindeki bu yüksek maliyetlerüretimi baltaladığı gibi işsizliği de körüklüyor” diyen Yılmazkaya, Üretim sektöründe YEKDEM’in elektrik maliyetini etkileyen en ciddi faktörlerden biri haline geldiğini belirtti.

Sanayide yaşanan daralmaya dikkat çeken Yılmazkaya, Türkiye ekonomisinin hayati göstergelerinden biri olan sanayi üretiminin son dönemlerde daraldığını korona salgını yüzünden içinden çıkılımız bir noktaya geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ve  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e seslenenYılmazkaya, “Sanayicinin elektrik maliyeti, doğalgaz maliyeti, hammadde maliyeti, yakıt maliyeti yüksek! Çekini senedini ödeyemeyen sanayici, iş adamı, dün aldığı malı bugün alamayan işletmeci batmamak adına çırpınıyor. Üretim olmazsa ülke kalkınamaz ve gelişemez, işsizlik artar, ekonomi daha kötüye gider.Özellikle son 2 yılda elektriğe ve doğal gaza yapılan yüksek zamlarla birlikti döviz kurlarındaki yükselmeler sanayiciye büyük maliyetler yükledi. OSB’lerdeki üreticilerin ve sanayicilerin bu yaşanan kötü süreci atlatabilmeleri adına YEKDEM maliyetlerinin salgının etkileri bitene kadar veya en azından 3 ay boyunca alınmaması ülke menfaatlerine olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanın, Sanayi Bakanın ve Enerji Bakanın sanayicinin sesini duyarak yapacakları bir düzenleme ile YEKDEM ödemelerinin bu zorlu süreçte alınmamasını sağlaması, üretim adına çok olumlu bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları