loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'liler Hüseyin Avni Mutlu'ya sordu

CHP'liler Hüseyin Avni Mutlu'ya sordu
Tarih: 14.01.2013 - 11:41
Kategori: Özel Haberler

CHP meclis üyeleri, Muammer Güler ve Ziraat Bankası Cağaloğlu Şube Müdürü Ertan Yılmaz arasında imzalanan protokoldeki çelişkiyi sordu...

İstanbul İl Genel Meclisinin 2012 yılı Haziran ayı toplantılarında CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi hazırladığı yazılı önergesi ile Ziraat Bankasının Cağaloğlu’nda ki kendi mülkiyetinde olan hizmet binasının restorasyonunun neden İl Özel İdaresi bütçesinde karşılandığını sormuş ve 5 milyon 187 bin 716 Liranın İl Özel İdaresi Bütçesine geri iade edilmesini istemişti. CHP’li Kimverdi yaptığı araştırmada konunun yeni bir boyutunu ortaya çıkardı: İstanbul İl Özel İdaresi Başkanı olan dönemin Valisi Muammer Güler ve Ziraat Bankası Cağaloğlu Şube Müdürü Ertan Yılmaz arasında imzalanan protokolde, protokolün 2 ve 4. Maddesinde restorasyon ve onarım işlerinin 2.700.000.TL. Olduğu ve bunun idarece yapılacağı yazılarak imzalanıyor. Ve bu protokole uyulmayarak yaklaşık maliyet nasıl oluyorsa 5.187.716.42.TL’ye çıkıyor. Bu protokole dayanarak yeniden bir yazılı soru önergesi hazırlayan ve Meclise sunan CHP’li Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi, “Bu protokolün kamuoyunda tartışılmasını çok istiyorum, görevini kötüye kullanan var mı ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Yapanın yanına kar kalırsa sabah kalktığımızda ödediğimiz emlak vergisine ilave %10 katkı payı ile Boğazda yalısı olan işadamının yalısını da onarırlarsa şaşırmayalım!” Diyerek Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun İstanbul halkına vereceği cevabı bekliyor.

Protokolde yapılan anlaşmada 2.700.000. TL’lik keşif bedeli nasıl oluyor da 5.187.716.42 TL’ye çıkıyor?

Hazırladığı önerge ile ilgili bilgiler veren CHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Ali Cemal Kimverdi şunları söyledi: “Önergeye konu Ziraat Bankası Cağaloğlu hizmet binası restorasyonu ile ilgili bu verdiğim 3. önerge ve her defasında eksik cevap vermeleri sonucu 3.önergeyi vermek zorunda kaldık. İhale süreci ile ilgili daha sonra bazı konularda açıklamalarımızda olacak, burada endişelerimizden bazılarını önergede soru olarak sorduk. Bizce çok önemli olan bazı konuları önergeye verilen cevapta göreceğiz. Emlak vergisi ödeyen her vergi mükellefinden yasa gereği %10 taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için katkı payı alınır. Yasa ve yönetmelikler bu paranın nasıl kullanılacağını belirtmiş, buna rağmen fonun kullanımı hem yasaya hem de hakkaniyet ölçülerine uygun değildir”

“2863 sayılı yasada özel protokol yapılacağına dair bir madde olmamasına rağmen banka ile protokol yapılmıştır. Bu protokol kira protokolü iken ilavelerle binanın onarımı taahhüt altına alınmıştır. Protokolde banka tarafından tespit edilen 2.700.000.YTL’lik keşif 5.187.716.42 TL’ye nasıl çıkmıştır. Projelere en fazla %80 katkı verilebilir derken bu projeye %100 katkı nasıl verilmiş göreceğiz. Özel idare hem binanın restorasyonunu yapacak hem de banka ile en üst düzeyde bankacılık faaliyeti yapacağını nasıl taahhüt altına alabilir. Karşılığında özel idare menfaatleri nelerdir? Çok merak ediyoruz. Bankalar promosyon olarak birilerine hediyeler alırken biz üste para vererek kime promosyon verdik acaba”

“Yaşasın hukuk, yaşasın hakkaniyet, emlak vergilerinizi zamanında ödemeyi unutmayınız”

“Mülkiyetlerinde bu tür taşınmaz kültür varlıkları bulunan kamu kurum ve kuruluşları yasa gereği bütçelerine onarım için ödenek koymak zorunda, bizden alınan vergilerle onarım yapamazlar. Bu ay buna ilaveten 2009–2010–2011-ve 2012 yıllarında vakıflara ait hangi projelere proje ve uygulama ödemesi yapıldığını da sorduk. Vakıflara ait yüzlerce taşınmaza bizlerden alınan vergilerle onarım yapılmış. Vakıflarda kendi mülkiyetinde bulunan bu eserlere gelirlerinden onarım yapmak zorunda. Vakıflara ait binlerce daire han hamam otel ve gelir getirici taşınmaz var. Bu protokolün kamuoyunda tartışılmasını çok istiyorum, görevini kötüye kullanan var mı ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Yapanın yanına kar kalırsa sabah kalktığımızda ödediğimiz emlak vergisine ilave %10 katkı payı ile Boğazda yalısı olan işadamının yalısını da onarırlarsa şaşırmayalım! Yaşasın hukuk, yaşasın hakkaniyet, emlak vergilerinizi zamanında ödemeyi unutmayınız”

İstanbul İl Genel Meclisinin 2013 yılı Ocak ayı toplantılarında CHP İl Genel Meclis Üyeleri Ali Cemal Kimverdi ve İlhami Sadıkoğlu imzaları ile verilen önerge;

Konu: Ziraat Bankası Cağaloğlu hizmet binası hakkında.

"Ziraat bankasına ait Cağaloğlu hizmet binasının restorasyonu ile ilgili verdiğim önergeye verilen cevapta 2863 sayılı yasada özel bir protokol yapılmasına dair bir madde olmadığı halde, bir protokol yapıldığı ve bu protokole uygun olarak restorasyon uygulama projesine 5.187.716.42.TL kaynak aktarıldığı bilinmektedir. 2863 sayılı yasanın 10.maddesi yetki ve yöntem bölümünde, çeşitli kamu kuruluşlarını tarif ettikten sonra diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunma ve değerlendirilmesi, bu kanun hükümlerine uygun olarak kendileri tarafından sağlanır. Kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması bu kuruluşların bütçelerine her yıl bu maksatla konacağı ödeneklerle yapılır der.

Buna göre aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılmasını talep ediyoruz.

1) Ekteki protokolün 2863 sayılı yasa ve yönetmeliğe rağmen nasıl yapıldığının açıklanması.

2) Protokolün 2 ve 4. Maddesinde restorasyon ve onarım işlerinin 2.700.000.TL. Olduğu ve bunun idarece yapılacağı yazmakta. Bu yaklaşık maliyet nasıl olmuşta 5.187.716.42.TL’ye çıkmıştır.

3) Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmeliğin 7.maddesinde bu tür projelere en fazla %80 katkı verilebilir derken bu projeye neden %100 katkı verilmiştir?

4) Yönetmeliğin 11.maddesinde, “Değerlendirmede öncelik sırası belediyelerin maliyete katılma oranı da dikkate alınarak vali tarafından belirlenir” der. Buna göre bu projeyi sunması gereken belediye projeye neden %20 katkı vermemiştir? Verilmişse açıklanması.

5) Protokolün 7.Maddesinde belirtilen taahhütle banka ile yapılan en üst düzeydeki faaliyet sonucunda özel idare menfaatleri nelerdir? Sorularımızın cevaplanması gereğini bilgilerinize saygılarımızla arz ederiz”

Ek: İstanbul İl Özel İdaresi Başkanı olan dönemin Valisi Muammer Güler ve Ziraat Bankası Cağaloğlu Şube Müdürü Ertan Yılmaz arasında imzalanan Protokol.



CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ve İstanbul İl Genel Meclisi Grubu

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları