loading
close
SON DAKİKALAR

'Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi değişiyor' iddiası

'Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi değişiyor' iddiası
Tarih: 06.05.2020 - 16:29
Kategori: Siyaset

AKP'nin dün gerçekleşen MYK Toplantısı'nda, Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde değişiklik yapılmasının ele alındığı iddia edildi. Söz konusu değişikliğin, Cumhurbaşkanlığı seçimini tek tura düşürmeyi ve seçilmek için yüzde 50'den fazla oy alma şartını kaldırmayı öngördüğü belirtildi. ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleşen AKP MYK Toplantısı'nın gündeminde Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde değişiklik yapılmasının da yer aldığı öğrenildi.

MYK toplantısı öncesi yaptığı açıklamada baro ve tabip odalarının seçim usullerinin yeniden belirleneceğinin mesajını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde de değişiklik öngören bir taslağın hazırlanmasını istediği iddia edildi.

Yeniçağ'dan Fatih Ergin'in haberine göre; Söz konusu değişikliğin, Cumhurbaşkanlığı seçimini tek tura düşürmeyi ve seçilmek için yüzde 50+1 şartını kaldırmayı öngördüğü belirtildi. Değişiklik gerçekleşirse, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçilmek için herhangi bir baraj aranmayacak ve en çok oyu olan aday seçimi kazanmış olacak.

Diğer yandan, değişiklik için taslağın hazırlamasının ardından kamuoyunda konu ile ilgili gündem oluşturulacağı ve muhalefetin desteğini almak için zemin hazırlanmaya çalışılacağı öğrenildi.

AKP'Lİ FARUK ÇELİK'İN "YÜZDE 40+1" ÖNERİSİNE ERDOĞAN DESTEK VERMİŞTİ

AKP'nin eski bakanlardan Faruk Çelik, Eylül 2019'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50+1 zorunluluğunun, yüzde 40+1'e düşürülmesini ortaya atmış, Erdoğan ise “Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Meclis’e ön hazırlığımızı getirebiliriz" diyerek, bu öneriye destek sinyali vermişti. 

Ancak anayasa değişikliği gerektiren bu formül için muhalefetin destek vermeyeceğini açıklamasının ardından öneri rafa kaldırılmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları