loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Millet bahçeleri betonlaşmaya karşı bir çıkış

Erdoğan: Millet bahçeleri betonlaşmaya karşı bir çıkış
Tarih: 20.09.2019 - 15:08
Kategori: Siyaset

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehircilikle ilgili olarak "Kapalı spor salonuna arena adı veriyorsunuz. Bu ismi verirken hiç düşünüyor musunuz? Biz bunları değiştirdik" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde gerçekleştirilen Sosyal Bilimler Kongresi'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Biz farklıyız. Bizim öyle dediğim gibi arenalar vesaire bununla ilgili olarak da bazı dostlara öyle söyledim. Kapalı spor salonuna arena ismini veriyorsunuz. Bir çoğunun ismini değiştirdik. Ne demek arena? Biz Roma'yı arenalarıyla tanıyoruz. Ama bizim ecdadımız arena inşa etmedi. Bizim bütün şehirlerimiz insan merkezli olarak kurulmuştur."

"Daha Amerika keşfedilmemişken İstanbul her alanda dünyanın merkezindeydi; Avrupa'da insanlar 'İçinde şeytan var' diye yakılırken, İstanbul'da güvercinler, kediler, köpekler bile şefkatle bağırlara basılıyordu."

"Şehirlerimizi birer mektebe, sakinlerini de o mektebin talebelerine benzetebiliriz. Şehirden bir şey öğrenmeye kendimizi verince bir şey öğrenebiliriz. İstanbul ders almasını bilenler için bir mekteptir."

"Tabiat ile insan, şehir ile çevre buluşmasını en iyi şekilde sağlamaya çalıştık. Kendini tanıyan rabbini de tanır. Peki bir insan kendini nasıl tanıyabilir? Kent kelimesi şehir kelimesi kadar içimizi ısıtmasa da; kendini tanımak isteyen kentini tanımalı. Şehirlere ruh veren o şehirlerle anılandır. Anadaolu şehirlerinin tamamında bunu görebilirsiniz."

"Moğol saldırılarından bu yana medeniyetimizin kadim şehirlerinin sürekli saldırı altında kaldığı bir hakikattir. Son bir asırdır yaşadığımız saldırılar şehirlerimizin rengini soldurmuştur. Menediyet mirasının gücü sayesinde kısa sürece bu kayıpları telafi edeceğimize inanıyorum. Az önce Ekrem Bey'in ifade ettiği millet bahçelerine bu kadar iddialı girişimizin sebebi buradan kaynaklanıyor. Hep söylüyoruz ya betonlaşmaya karşı bir çıkış. İşte millet bahçeli bir çıkış olduğu gibi çocukların yatıp yuvarlanabilecekleri yerlerdir."

"Şehirlerimize kendimize nasıl bakıyorsak öyle davranmalıyız. Bir süredir marka şehirler diyoruz, yaşanabilir şehirler diyoruz, sebebi bu. Yaşanabilir şehirler mutlaka kuracağız. Yatay mimarinin oluşuyla bunu inşa etmemiz mümkün. Hem modern dönemin şartlarına uyum sağlayacak hem küreselleşen dünyada ben de varım diyen şehirler kuracağız. Şehirlerini yenilerken ruhunu korumuş devletlerin arasında yer alacağız. Kendi hazinemizi sahiplenecek, hazmedeceğiz öncelikle. "

Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları