loading
close
SON DAKİKALAR

Büyük bir siyasi enerji/rüzgâr yaratıldı

Orhan Bursalı
Tarih: 07.03.2023
Kaynak: Orhan Bursalı - Cumhuriyet

Orhan Bursalı; İYİ Parti içinde istifalar, uzlaşmadan yana olan bazı yöneticilerin çabaları ve hepsinden önemli Meral Hanım’ın rest çekmesinin seçmenleri üzerinde yarattığı derin hayal kırıklığı ve tepkileri de etkili oldu.

Büyük bir siyasi depremin altından, siyasi katma değeri yüksek bir çözümle kalkıldı. Bu noktaya gelinmesinde, sürekli bir çözüm arayışının devrede olması rol oynadı.

İYİ Parti içinde istifalar, uzlaşmadan yana olan bazı yöneticilerin çabaları ve hepsinden önemli Meral Hanım’ın rest çekmesinin seçmenleri üzerinde yarattığı derin hayal kırıklığı ve tepkileri de etkili oldu.

İkinci bir etken de İYİ Parti ve seçmenlerinin çoğunluk olarak muhalefetin çıkaracağı adaya ikinci turda destek vermesinin kaçınılmaz olduğunun görülmesidir. İYİ Parti’den de bazı sözcülerin “İkinci turda ittifakın adayını destekleyeceğiz” demesi de aslında İYİ Parti’nin muhalefette kalma politikasının hiç de Akşener’in sandığı gibi partiyi ve Meral Hanım’ı güçlendirici etki yapmayacağını gösteriyordu.

İYİ PARTİ AÇMAZLARI GÖRDÜ

Meral Hanım, “En çok oyu alacağım ve iktidara geleceğim” stratejisinin açmazlarını ve zorluğunu gördü (Bu nokta yazı dizimde ayrı bir bölüm olarak yer alacaktı).

İktidara geldiklerinde sırtlanacakları ağır yükten kaçınmanın, İYİ Parti’ye “İktidardan kaçtı, milletin çözüm isteğine sırt çevirdi” gibi çok ciddi bir suçlama veya fatura olarak geri döneceğinden korkuldu veya görüldü (dün duyurduğum ve bugün yazmam gereken yazı olacaktı!).

Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarının seçimi kazandıkları takdirde süreç içinde ülkenin ağır sorunlarını çözüm sürecine sokarak başarı kazanma olasılığı da İYİ Parti’ye şüphesiz ki olumsuz yansıyacaktı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve diğer partilerin, Meral Hanım’ın zehir zemberek konuşması karşısında, oldukça sessiz kalmaları, aynı dili kullanmaktan kaçınmaları ve aday tercihlerini değiştirmemeleri de İYİ Parti’nin geri dönüş için saygın bir çözüm arayışını kolaylaştırdı.

BÜYÜK SİNERJİ

Sonuçta, Meral Hanım, masada oluşan Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı gösterme iradesini kabul etti.

Masaya geri dönüşü için, daha önce cumhurbaşkanı adayı olarak dayattığı iki CHP’li büyükşehir belediye başkanının Cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları önerisi, çok iyi bir seçenekti ve hemen kabul gördü, Meral Hanım’ı masada gördük.

Önerinin Gelecek Partisi içinde geliştirildiği açıklandı. Bu çözüm önerisi, kim aday olmalı gibi, seçmende yaratılan bölünmüşlüğü de bence tamamen giderici bir formüldü.

Görüldüğü kadarıyla İmamoğlu ve Yavaş’ın bu konuda birlikte inisiyatif almaları ve sahneye çıkmaları da olumlu hava yarattı. CHP merkezi, iki başkanının Meral Hanım’la görüşmesinin arkasında oldu.

Masadan ayrılmasının yarattığı derin hayal kırıklığı ve partisi içindeki uzlaşı kanadının itirazları, seçmenin tepkisi, muhalefetin adayına oy vereceğinin görülmesi, bu formülü benimsemesine ve Meral Hanım’ın masaya dönmesini SON ANDA sağladı. Türkün aklı hep son anda çalışır, derler ya, o hesap..

MECLİS'TE ÇOĞUNLUK DA SAĞLANABİLİR

Bu formül önemlidir, yaratacağı siyasi katma değeri yüksektir, birleştiricidir, istenilen tüm sevilen adayları başrole çıkarmaktadır. Seçmen içinde de hangisi aday olsun bölünmüşlüğü de bitiricidir. Birleşme ve bütünleşme, muhalefet adayının seçilme olasılığını çok yükseltmiştir.

Sadece bu kadar değil, muhalefetin, parlamentoda da 360’tan fazla milletvekili çıkarma olasılığını yükseltmiştir. Bir parlak formül, çok yüksek bir siyasi katma değer ve sonuç yaratacaktır. Şimdi Saray’ın karşı hamlelerini bekleyelim...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları