loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Bir kişiye yetki verdik diye yetki kontrolsüz kullanılamaz

Kılıçdaroğlu: Bir kişiye yetki verdik diye yetki kontrolsüz kullanılamaz
Tarih: 24.08.2019 - 08:12
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partısı Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de 30. Burhaniye Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali'nde konuştu.

Balıkesir’de 30. Burhaniye Ören Kültür ve Sanat Festivali’nde halka hitap eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında demokrasinin tanımını yaparak “Biz burada kültürden, sanattan, insanlıktan, düşünce özgürlüğünden söz edeceksek önce demokrasi demek zorundayız. Bir kişi seçmek ve o kişiyi seçildiği makama getirmek tek başına demokrasi değil. Bir kişiyi seçersiniz ama hiçbir güç, hak, hukuk ve adalet dinlemez. Sonra, ‘Biz seçtik demokrasi var.’ Hayır, öyle bir demokrasi yok dünyada" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

Demokrasi, güç verdiğimiz kişinin gücünü kontrol etmektir. Güç ve yetki verirsiniz ama bu hukuk içinde kullanılır. Güç ve yetki, hukukun içinde kullanılırsa o zaman demokrasi vardır. Bir kişiye yetki verdik diye yetki kontrolsüz kullanılamaz. Biz Türkiye'de bunu arzu ediyoruz. Biz bir kişiye yetki verdik diye yetki verdiğimiz kişi bunu başımıza kalkmamalı. Yetki verdiğimiz kişi toplumu baskılamamalı, hukuku kontrol altına almaya çalışmamalı.

Sizinle aynı görüşü, dünya görüşünü paylaşamayabilir, ama demokrasi varsa 82 milyon vatandaşın en doğal hakkıdır. Halkın iradesi varsa saygı göstermek zorundasınız.

Ben seçildim her şeyi yaparım‘ diyemezsiniz. Cumhurbaşkanı olsanız da diyemezsiniz, sizi hukuk sınırlar. Sizi yargı denetler, bağımlı yargı değil, bağımsız yargı denetler. Suçu kesinleşince görevden alırsınız. 4 ay önce seçimle gelmişler, mahkeme kararı var mı? Yok. Sen kimsin, sana bu yetkiyi kim verdi? Demokrasi herkesin hakkını, hukukunu savunmaktır. Zorla, baskıyla insanları istifa ettirmek, verilen yetkileri hukuka, yasalara aykırı kullanmak, insanları tehdit etmek, insanlara 'Seni tutuklatacağım, savcılık harekete geçti' söylemleri içinde bulunmak asla sağlıklı işleyen bir demokraside söz konusu değildir.

Ben ve arkadaşlarım, AK Parti'nin belediye başkanları istifaya zorlandığında ve zorla istifa ettirildiklerinde itiraz ettik, 'Onları siz seçmediniz, millet seçti' dedik. 'Vatandaş gitti sandıkta oy verdi ve onlar belediye başkanı oldular. Bunları siz görevden alamazsınız, zorla istifa ettiremezsiniz' dedik çünkü 'Bu, sandığa, halkın iradesine darbedir' dedik. A veya B partisi için değil insan olduğum için, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü savunduğum için ve ilkeleri olan bir parti geleneğinden geldiğimiz için itiraz etmek zorundayız.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları