loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Darbe söylemleri kötü yönetilen ekonominin ortaya çıkardığı derin travmayı örtmeye yönelik

Kılıçdaroğlu: Darbe söylemleri kötü yönetilen ekonominin ortaya çıkardığı derin travmayı örtmeye yönelik
Tarih: 07.05.2020 - 14:07
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Karar TV'de Ahmet Taşgetiren, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"TL dolar karşısında değer kaybediyor. Londra'daki bir avuç tefeciye 18 yılda 154 milyar doların üzerinde faiz ödendi. Türkiye açmazın içinde. Bundan çıkması için üretim olması lazım. Türkiye iyi yönetilirse, kaynaklar yerli yerinde kullanılırsa düzelir. Ekonomi güçlüyse TL de güçlüdür. 
79 yılda iç-dış borç, vergi vs. bütün hükümetlerin harcadıkları para 713 milyar dolar. TELEKOM, Keban, Atatürk barajlar yapıldı, fabrikalar kuruldu. AK Parti'nin 17 yılda kullandığı para 2 trilyon 346 milyar dolar. Yollar, tüneller, köprüler yapıldı. Yapılamlılardı ama önceliğin belirlenmesi, ne kadar para nedere kullanıldı açıklanması gerekirdi.
Sayıştay mali rapor gönderir, geçen yılın bütçesi şöyle kullanılır, diye. Bu rapor Meclise gelmeden bütçe kabul edildi. Bu finans çevrelerinde soru işaretleri yaratıyor. Dış kaynak olmadan ülkenin yönetilmesi imkansız hale geldi.
EKonomi yönetirken başka ülkelerin hegemonyası altına girmemelisiniz. Londra'ya gidip yalvarıp yakaracaklar, para ver, diyecekler. Para verirler mi bilmiyorum ama gelmeden ekonominin yönetilemeyeceği gerçeği var. 
Covid-19 ortaya çıkar çıkmaz bir kurul oluşturduk. Rapor hazırladık bütün parti genel başkanlarına gönderdik. Ekonomide ne yapılabilir diye kurul oluşturduk. STK'larden, meslek kuruluşlarından görüş bekliyoruz. Onlar geldikten sonra raporumuzu oluşturacağız.
Çıkıp 'bu ülkede israfı sonlandıracağım. 13 uçağım vardı, 1 uçak bana yeter' diyeceksiniz. Araba saltanatından vazgeçeceksiniz. Rüşver ve yolsuzluğa izin vermeyeceğiz, diyeceksiniz. Serik belediye başkanı AK Partili. 2 bakan, milletvekilleri toplantı yaptılar. Bir yer var halka açılması lazım. Bunu istemiyorlar. Turizm Bakanı oteller kullansın diye belediye başkanı 500 bin lira para verdi, diyor. (Şu anki) Başkan ben almadım, diyor. Bakan da senden önceki aldı diyor. AK Partili belediye başkanı 500 bin litralık rüşvetin hesabını soruyor. Tık yok.
 
Planlama yok. Eskiden DPT vardı. Planlama örgütü kaynakların nasıl kullanılacağını belirlerdi. 
Hesap verilmeli.
Siyasi etik kanunu Meclis'e gelmek zorundadır. Parlamentoda vatandaşın derdini dillendiren milletvekiline ihtiyacımız var ihale peşinde koşan vekile değil. 
Demokrasinin olmadığı yerde gazeteler korkudan yolsuzluk haberini giremiyor. Gazeteci halkın çıkarlarını savunacaktır. 
Yasama-yargı-yürütme birbirini denetlerse Türkiye'nin önünde hiçbir güç durmaz.
Türkiye'de para var. 2020'nin ilk 3 ayında iktidarı kullandığı para 668 milyar lira. Bunun 4.4 milyarını fakir fukaraya vereceğim dedi. En düşük emekli aylığı 1500 lira olacak dedi. Faize ilk 3 ayda 38 milyar ödedi. 600 milyar lira nerde kullanıldı? 
IMF'de Türkiye yönetim kurulu üyesi var. Oraya gider gitmez bilemem ama uluslararası kaynağa ihtiyaç var. 56 milyar lira yeni basılan para var. Bu nereye gitti? 
2019 pandemi raporunu Sağlık Bakanlığı yayınladı. 229 sayfalık bir rapor. Salgın sırasında ekonomik ve sosyal önlemler bu raporda yok. Hazırlıksız yakalandılar. Çıktılar kampanyalar açtılar. Kaynak arayışına girdiler. 
Bir beşli çeteye ülke feda edilemez. Yol, köprü, şehir hastaneleri yaptınız, bunları kaça yaptınız arkadaş? Ben cevabını bilmiyorum.
 
Balıkesir milletvekilimiz şehir hastaneleri kaça yaptınız, diye soru önergesi veriyor, 'Alanımıza girmiyor Hazine ve Maliye Bakanlığı'na soracaksınız' diyor. Hazine Bakanlığı'na soruyor, o da 'Sağlık Bakanlığı'na soracaksınız' diyor. 
Pandemi sürecinde sayın Erdoğan güzel bir konuşma yaptı. Zor günler bizi bekliyor, he beraber fedakarlık yapmak zorundayız, dedi. Doğrudur. Herkes fedakarlık yaptı, yapmayan dolarla ihale alan bir avuç müteaahit. Vatandaşın borcu arttı, döviz arttıkça müteaahitlerin gelirleri arttı.
 
Erdoğan'a 'bunlara fedkarık yapın. 2020 yılında alacağınız parayı faizsiz bir yıl erteleyin' deyin, dedik. Fedakarlık yapmaması gerekenlerden fedakarlık bekliyoruz, yapması gerekenler yapmıyor. 
-S-400'leri aktive etmeyecekler. Her sözüme cevap yetiştiren Erdoğan hiç konuşmadı. Türkiye dünyanın en pahalı hurdalığa sahip olacak. Dünya Bankası 100 milyon kredi açtı diye neredeyse göbek atacaklar, 2,5 milyar dolar heba edildi. Aktive ederlerse kendilerini kutlayacağım. Aktive etmezlerse o parayı veren 83 milyonun hakkını helal etmemesi lazım.
İstanbul İl Başkanımızın söylediği erken ya da normal seçimde bu iktidar gidecek, başarılı olacağız, diyor. 
Özgür bey de saray rejimi gidecek diyor. Biz öyle diyoruz zaten. Darbe çağrısıyla alakası yok.
CHP'nin iktidara en yakın olduğu dönemlerde darbe olmuştur.
Menderes'in idamı demokrasi tarihimizde ciddi bir travmadır. 
15 Temmuz darbe girişimi olduğunda İstanbul'da uçaktan indim. Arkadaşlarıma hep beraber Meclis'e gideceksiniz dedim. Meclis'in kapısını ilk açan bizim vekillerimizdir. 
Darbe söylemleri kötü yönetilen ekonominin ortaya çıkardığı derin travmayı örtmeye yöneliktir. 
Özgür Özel belediye zabıtalarıyla mı darbe yapacağız, dedi. Böyle saçmalık olmaz. 
Darbe hukukundan arınırsa ülke o zaman demokrasi gelir.
 
Türkiye'nin darbeyle karşı karşıya kalacağını düşünmüyorum. MİT saraya bağlı, ordu, genelkurmay başkanı düzenli bilgiler veriyorlar. İçişleri Bakanlığı var. Kim yeltenecek? Böyle bir girişim olsa 83 milyon karşı çıkar. Böyle bir atmosfer varmış gibi ABD'deki bir STK'nın raporunu ggerekçe göstererek Türkiye'de darbe olur düşüncesini kabul etmiyorum. 
Medet umuyorlar. Ekonominin yönetilememesinin üstünü örtmek istiyorlar. 
İstanbul il başkanı darbe olup olmayacağını bilir mi? Orduda, MİT'te görevli mi? Özgür Özel darbe girişimine karşı çıkan biridir. ABD böyle bir şey söylendiyse iktidarıyla muhalefetiyle karşı çıkarız diye çık ABD'ye söyle. İl başkanımızdan ne istiyorsun?
 
DP Türkiye'yi iyi yönetemiyince, gazeteciler hapse atıldıi CHP'nin malvarlıklarına el kondu. O ara yeni bir çıkış nasıl olur diye CHP'nin ilk hedefler beyannamesi açıklandı. Burada yer alan düzenlemelerin büyük kısmı anayasaya girdi. Özdeşleştirme buradan geliyor. CHP iktidara en yakın dönemdeydi. Demokratik seçim yerine darbeyle iktidardan gönderiyorsanız bu yanlıştır. 3 kişi idam edildi. İnönü yapmayın bu idamları diye girişimde bulundu. 
 
Genç subayların yaptığı bir darbeydi. 
 
Az gelişmiş ülkelerde insanlar geleceklerini gelişmiş ükelerde arıyorlar. Buradan geçip Almanya'ya, Kanada'ya, Danimarka'ya gitmek istiyorlar. Buralar insan haklarına saygı gösteren ülkler. Bu ülkeler gçmenler kapılarına dayandığında şikayete başladılar. Avrupa'da yaptığım konuşmada bunda sorumluluğunuz var dedim.
 
Geçen gün Mehmet Metiner sözleşmeye el kaldırdık ama ne olduğunu bilmiyorduk, dedi. Bir gerçeği ifade ediyor. Gelen düzenleme nedir ne değildir bilinmiyor.
Medya gücü denetler, pohpohlamaz. 
Yolsuzluk yapanların sırtı sıvazlanıyor. 
Vatandaş milletvekili seçmiyor, genel başkanın verdiği listeyi seçiyor o kadar. Kamu kurumlarının denetlenmesi gerekir. 
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün kabul ettiği sözleşme var. Aile Sigortası var. İşsizliği giderecek olan isyasi iktidardır Bu sigorta çıkarsa her ailenin asgari geliri olur.
Bir ailede hiç sigortalı yoksa belediyeler, devlet işçi alacaksa bu ailenin çocuğunu alacakasınız. 
 
Bizim partinin bir geleneği var. İki alana sakın girmeyin, bir Diyanet diğeri genelkurmay, deriz. Bu iki alana sıcak siyaset girerse kutuplaşma olur. Diyanet'in de askerlerin de sıcak siyasetin sıında kalmalı.
Bu konuda Ali Bardakoğlu'nun, Mehmet Görmezin, Ayşe Sucu'nun açıklamaları var. Üçüne de katılıyor altlarına imza atıyorum. 
Ankara Barosu yanlışını farketti sonra açıklama yaptı. Ülkemizde inançları hedef alıp politika üretmek yanlıştır. 
 
Diyanet'le ilglil bir toplantıda bir görevli, 'Diyanet ne zaman CHP'ye bağlı olduysa en rahat olduğumuz dönemlerdi. Çünkü müdahale etmedi' dediler.
 
Sınavın ertelenmesini herkes makul karşıladı. Temmuz'a erteledi. Çocuklar planlarını ona göre yaptılar. Öne lınması sıkıntı yarattı. Öğrenciler ve aileler ayağa kalktılar. Karar alması gereken öğretmenler, yani YÖK. YÖK bu kararı almadı. 
Turizm Bakanı, Sağlık Bakanı ve Cumhrbaşkanı bir araya geliyor. Sağlık Bakanı doğru bulmuyor ama Turizm Bakanı erkene alınması gerektiğini söylüyor. Erdoğan da erkene alınmasına karar veriyor. 
 
(İnfaz yasasının iptalinin AYM'de görüşülmesi) AYM'nin bezner olaylar ıverdiği iptal kararlar var. Bazen geçmişteki kararlarının aksine de karar verebiliyor. AYM'nin adaletsiz bu yasayı iptal edeceğini düşünüyorum.
 
Serik'te 500 bin liralık rüşveti kim aldı, ben bunu merak ediyorum. Başkan açıkça 2 bakanı suçluyor."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları