loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Devlet olarak vermeleri gereken yerde vatandaşa el avuç açtılar, amaç belediyelerin kampanyalarının önüne geçmekti

Kılıçdaroğlu: Devlet olarak vermeleri gereken yerde vatandaşa el avuç açtılar, amaç belediyelerin kampanyalarının önüne geçmekti
Tarih: 21.04.2020 - 17:32
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “BiDeBunuİzle” isimli Youtube kanalının canlı yayınında, gazeteciler Yavuz Oğhan, Tayfun Atay ve Akif Beki’nin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"-(Çubuk saldırısının üzerinden 1 yıl geçti) O bir komploydu, kimin gözetiminde yapıldığı da belliydi. Linç girişimiyle Kılıçdaroğlu'nun gözünü korkutabilir miyiz diye çaba harcadılar. Allah'ın verdiği bir can var, neden korkacağız. Organize bir şeydi. Cenazenin yerini bile değiştirdiler benim oraya gideceğim belli olunca. Ben Meclis'te de saldırıya uğradım. İstanbul'da da şehit cenazesine katılmıştım orada da kurşun atılmıştı üstüme. Başbakan oradaydı, herkes oradaydı. Bunlardan birisi başbakanla konuşuyor. Orada da bir şey olmadı. Her türlü baskıya direneceğiz.
Bir şehit cenazesi var. Namaz kılınması lazım. Bir cenaze namazı kıldırılmadı, beni üzen o oldu. Yine protesto olsun ama ben arabaya giderken edin. 
-(Korona mı siz mi daha tehlikelisiniz?) Erdoğan'ı çok iyi anlıyorum. Bulunduğu ortam, konuştuğu kişiler Erdoğan'ın hoşuna giden şeyleri dillendiren kişiler. Erdoğan'a söylediğiniz yanlış, şunun sakıncaları ortaya çıkabilir diye kimse söylemiyor. Bu ruh halinde ülkeyi yöneten kişinin muhalefetin söylediklerini dinlediğinde kan beynine sıçrıyor. Herkes benim söylediğmi kabul ederken muhalefet nasıl etmez, diyor. Süreç birlikte olmamızı zorunlu kılan bir süreç.
Biz bir rapor hazırladık, kendisine de gönderdim. Erdoğan bizim belediyelerin yardım yapamasından çok büyük rahatsızlık duydu. Belediye başkanı sessiz kalabilir mi salgın hastalık karşısında.
İstanbul Valisi 39 belediye başkanını davet ediyor İBB Başkanını davet etmiyor, neden? 30 Mart'ta valiyle yapılan görüşmelerde Ekrem beyin davet edilmemesinin kendi dışında geliştiği izlenimi edinildi. Herkese eşit mesafede yaklaşmak istiyor Ekrem bey. Valinin dışlanması söz konusu değil, vali dışlıyor. Ekrem bey davet edilince mutlaka gidecektir. 
Bağış kampanyası açamazsınız diyorlar. Yasaya aykırı. Kanunda var, bağış kampanyası yapabilirler. Benzer uygulamanın aynısı AK Partili başkanlar da yapıyor. 
-Bana Erdoğan çağırsa gider misiniz, diye sordular. Ülke için hayati sorun varsa giderim, dedim. Erdoğan'a şunu da tavsiye ettim: İnsanlar sorun yaşıyorlar. Ekonomik ve Sosyal Konsey var. Sorun yaşayan kesimleri çağırın.Bunu bile yapmadılar. -Benim dışımda kimse yardım yapamaz, kimse bağış toplayamaz, dedi. Soruşturma açtı. Müteffiş gönderdi. Müfettiş ne soracak? Yasada var. Toplanan bağışlar belediye bütçesinde yer alıyor. İçişleri Bakanlığı'nın denetimi var. Amaç dışı bir yerde kullanılırsa yakalarlar. Biz bize yeteriz kampanyasını gereksiz buluyorum. Belediyenin gelirleri bellidir. Para basamazlar. Devlet olarak vermeleri gereken yerde vatandaşa el avuç açtılar. Bağış yapanlar kamu kurumları. Amaç belediyelerin kampanyalarının önüne geçmekti. Erdoğan 'sakın CHP'ye oy vermeyin, iktidar olurlarsa bütün yardımları keserler' demişti. Baktılar ki yardımlar kesilmedi, arttı. Süt kampanyaları açıldı, yoksul ailelere süt götürüldü. Erdoğan'ın iddiaları tuzla buz oldu. Hedefe CHP'yi koyup düşmanlaştırmak istiyor. Ekrem İmamoğlu'ndan önce de diğer belediye başkanları da ihtiyaç sahibi ailelere ekmek ve gıda veriyorlardı. İhtiyaç sahibi ailelere nakit para da verilir. 
Belediyeler paralel değildir. Son söz merkezi yönetimindir. Belediyeler yasayla belirlenen görevlerini yaparlar. 11 büyükşehir belediyesinin büyük çoğunluğu AK Parti'ydi o zaman engellemiyorlardı.
Erdoğan ne yaparsa yapsın belediye başkanları yasalardan kaynaklanan haklarını sonuna kadar kullanacaklardır. 
-(Sahra hastanesi) Sağlık Bakanlığı temsilcisi gelip mühürlüyor. Ortada bir şey yok ki mühürlüyor. Akıldan yoksun. İhtiyaç varsa sağlık yönetimi karar verecek. Basiretli bir insan sorunu önceden görür önlemini alır. Erdoğan sırf kendi yandaşına ihale vermek için sahra hastanesi değil Atatürk Havalimanı'nın pistini bozdular. Orada başka amaç var. 
Atatürk Havalimanı binasına tuvaletler, havalandıram sistemi, mesciti, oteli, metrosu var. Süratli şekilde hastaneye dönüşebilir. Orayı yapmadılar çünkü yandaşa ihale vermek lazım. O bile istismar ediliyor. Fakir fukaradan vergi topluyorsun nereye verdin? O hastaneyi kaça ihaleye verdi bilen var mı, yok. O parayı benim cebimden ödüyorsa soruya cevap vermek zorunda. 
-İnfaz yasa teklifi gelince arka kapı diplomasisi çok zorlandı. Bütün arkadaşlarımız çalıştılar. İkna etmeye çalıştılar AK Parti ve MHP'yi. Olmadı. Bir de özel düzenleme yapıldı. Barış'ların çıkmamaları için. Arkadaşlarımız uğraştı ama yasa çıktı. Son gün geldiğinde korona nedeniyle arkadaşlarımızın kalabalık bulunması istenmedi. Sayısal çoğunluk belli. AYM'ye gidilmesi konusunda çalışma yapıldı. Yarın şekil yönünden AYM'ye başvurulacak. Çıkan infaz yasası toplumu rahatlatmadı. Bırakılan birisi hemen cinayet işledi. İnsanlar düşüncelerinden dolayı yargılanamazlar. 
-23 Nisan'da sınrlı sayıda milletvekili katılacak. Sosyal mesafe korunacak. Sayın Bahçeli de katılacakmış. Mutlu oluruz. 100. yıl bütün ülkelerin tarihinde dönüm noktasıdır. Parlamentoyu kurmuşsunuz, savaş dönemlerinde bile kapatmamışsıznı. 23 Nisan da önemli bir gün. En azından bir araya gelmemiz lazım. Salgın hastalık var ama belli mesafeyi koruyarak anma yapabiliriz.
Erdoğan parlamentoa geldiğinde yukarıda bir loca var. Oraya gidiyor. 
23 Nisan günü önce Anıtkabir sonra Meclis'teki toplantılara katılacağım.
Erdoğan zaten yukarıda bir yerde oturuyor, parlamentoya gelmesi gerekir. Takdir kendisine ait. Erdoğan'ın gelmemesi TBMM başkanı öneriyor, yadırgadığım bu. 
-(Bahçeli niye cumhurbaşkanından daha kızgın davranıyor size) Yanıt vermediğimiz için. Gerek yok. Hiçbir zaman seçim döneminde terörist başı Apo'dan yardım istemedik, onlar istediler. Daha ne söyleyeyim.
Banka hesaplarını bloke ettiler, onun dışında yapacakları bir şey yok.
-(Koronayla mücadeleyi nasıl buluyorsunuz?) O konular hekimlerin alanı. Cevap vermeyi doğru bulmuyorum. Üzeirnde durmamız gerekn temel nokta şu: Pandemi konusunda 229 sayfalık rapor hazırlanmıştı. Bürokrasi her şeye hazırdı ama siyaset değildi. 
Hekim ya da personel açısından Avrupa'nın en nitelikli insanlarını yetiştiren ülkeyiz. Hep beraber sağlık çalışanlarını alkışladık. Onların yıllardır beklediği sağlıkta şiddetin önlenmesiydi. Bizim tekliimizi reddettiler. Kendileri getirdiler, sonuçta yasalaştı.
-Dünya yeni bir yapıya girdi. Yeni bir dünya inşa edileceği görüşler var. Bazılarına göre otokratlar gelecek, bir başka görüş de sosyal demokrasi güçlenecek diyor. Otoriter yönetimin elinde güçlü finansman olursa parayı halk için kullanırsa gücünü koruyabilir. Ekonomik gücü olmayan, kefen parasını bile kullanan iktidar dara toslayacaktır. oturup düşüneceğiz hep beraber. -Buradan çıkışın yolu öncelikle demokrasiye hepimizin inanması lazım. Diğeri de sosyal devletin gücüne inanacağız. 
Ben halkın bütün bu olayları görüp, düşünerek önümüzdeki süreçte karar vereceğini düşünüyorum.
-Seçim erken de zamanında da olabilir. Karar verme yetkisi bir kişiye ait. Parlamento var ama çoğunluğun iradesi bir kişiye ipotekli. 
 
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları