loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Erdoğan, Suriyelilere 40 milyar dolar harcadı, esnafa gelince 'para yok' diyor

Kılıçdaroğlu: Erdoğan, Suriyelilere 40 milyar dolar harcadı, esnafa gelince 'para yok' diyor
Tarih: 15.05.2020 - 17:49
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, video konferans toplantısında, farklı sektörleri temsil eden esnaf ve sanatkar odalarının başkanları ile görüştü.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, farklı sektörleri temsil eden esnaf ve sanatkar odalarının başkanları ile yaptığı görüşmede, sorunları ve talepleri dinledi, CHP'nin çözüm önerilerini anlattı.
Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
"256 bin dükkan kapandı. Şimdi dedik ki, 256 bin dükkandan dükkan sahibi olana bir şey yapmayalım, ödemeyelim ama kira ödeyen varsa onun kirasını Hazine ve Maliye Bakanlığı ödesin. 2 ayını ödesin, üç ayını ödesin ama en azından senin kira paranı ben ödüyorum, bak sosyal devlet işte, devlet zor günde esnafın yanındadır deyip bu kira parasını ödesin dedik. Buradan ses çıkmadı, kira paraları ödenmiyor. Bu ciddi bir sorun. Esnafın yanında çalışan kişi - bir şekliyle yanında 3 kişi, 5 kişi, 2 kişi, 1 kişi çalışıyor ve dükkan kapandığı için bunlar da evine gidiyorsa- bunlara da dedik ki, en azından bir aylık asgari ücret üzerinden para ödeyin. Bunların kredi kartı, tüketici kredisi borcu varsa bunları faizsiz olarak 3 ay süreyle erteleyin.
Öteden beri ben şunu savunmuşumdur. Esnaf devlete yükü olmayan vergi mükelleflerinin en başında gelir. Sabahın köründe gider, gerekirse günün 24 saati, gerekirse 12 saati, gerekirse 8 saati çalışır, hizmet üretir ve herkesin de bizim vatandaş olarak da ilk karşılaştığımız kişi, ilk alışveriş yaptığımız kişi mahallenin bakkalıdır, esnaftır yani. Dolayısıyla esnafla bizim bir ortak kültürümüz var, bu kültürün yaşaması lazım. Biz AVM’ler hiç olmasın demiyoruz, AVM olsun ama esnafın da olması lazım. Suriyelilere 40 milyar dolar harcadı, üstelik pandemi de yoktu. Esnafa ne verdin sen? 1 milyar dolar verdi mi? Onu bile vermedi. Suriyelilere 40 milyar dolar verdi. Yanlış politika, bir sürü insan buraya geldi çoluk çocuk, 40 milyar dolar para harcadı, efendim esnafa gelince para yok diyor. Var efendim, para var.

Bakın ben size söyleyeyim, bütün esnaf kardeşlerim de dikkatle dinlesinler. Sizin kamyonlarınız, minibüsleriniz, taksileriniz veya arabanız otoyollardan geçer, köprülerden geçer, tünellerden geçer dolar bazında para ödersiniz. Onların hiçbir yükü yok, onların işyerleri kapanmadı, hepsi duruyor. Araba geçmiyor, parayı kim ödeyecek? Araba geçmeyen köprünün parasını hükümet ödeyecek. Niçin? Öyle yapmışlar anlaşmayı.
Katma değerle ilgili geldi, yüzde 1’le alıyoruz bazen 18’le satıyoruz katma değerin düzelmesi lazım. Gerçekten düzeltilmesi lazım katma değerin, bu konuda ciddi sorunlar var. Bu bir kararnameyle düzenlenebilir yani kanuna gerek yok, bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bunları düzeltmek mümkün.
Eğer bize borç para verecekseniz bari faiz almayın, bu dönemde bari faiz almayın, bu da makul bir öneri. Faizini götürsün, hükümet diyebilir ki, ya “Hazinede para yok, para bulamıyorum…” Sizler ne kadar Hazine tıka basa dolu diyorsanız, Hazinede para olmadığını gelip size söylüyorlar ama dolar bazında ihale alanlara bunu söylemiyorlar. O zaman şu olmalı, tamam kredi alayım, tamam borç alayım, bari faizini alma kardeşim. Daha önce Milli Piyango Bayileri için, daha önce verilen komisyonların düşürülmesi gündemde. İşte özelleştirme bunu getiriyor. Gidip özel sektörden ne isteyeceksiniz? Biz buna karşı çıkarken bu nedenle söylüyoruz. Esnaf burada perişan olacak. Bir de diyorsunuz ki, dolar bazında da teminat isteniyor. 22 bin esnaf var, dolar bazında teminat. Demirören Grubu isteyecek. Nereden vereceksiniz? Bir süre sonra satmayacaksınız yani bilet de satılamaz noktaya gelebilir. Zaten bu bileti alacak adam da kalmayacak bu gidişle.
Meclis kapalı ama milletvekilleri yüksek aylık almaya devam ediyorlar, doğru mu? Doğru. Kardeşim adamın dükkanını kapatıyorsun; gelir elde edecek, rızkını elinden alıyorsun, evine gönderiyorsun, beş kuruş para vermiyorsun, öbür tarafta parlamentoyu kapatıyorsun milletvekili aylık alacak oturduğu yerde. Bu adalet mi Allah aşkına?
İşsizlik Sigortası Fonunda 131 milyar lira para var; 1 yıllık faizi 16 milyar lira, yeni parayla 16 milyar lira, eski parayla 16 katrilyon lira. 16 milyar lirayı esnafa verse ne olur? Yani para yok değil, para var, para var ama bu para kimin için kullanılacak asıl önemli olan nokta bu. Orta direk esnaftı. Orta direk yıkılırsa çadır çöker biliyorsunuz. O çadırın orta direğini çöktürmemek lazım. O nedenle ben de, benim bütün arkadaşlarım da, Mecliste bulunan bütün CHP milletvekilleri de sizin yanınızda, bundan emin olmanızı isterim."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları