loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu, 'Türkiye ciddi bir ekonomik krizle değil ciddi bir ekonomik buhranla karşı karşıyadır' dedi, 16 maddelik reçete açıkladı

Kılıçdaroğlu, 'Türkiye ciddi bir ekonomik krizle değil ciddi bir ekonomik buhranla karşı karşıyadır' dedi, 16 maddelik reçete açıkladı
Tarih: 18.05.2020 - 13:05
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Türkiye ciddi bir ekonomik krizle değil ciddi bir ekonomik buhranla karşı karşıyadır. 2018'den bu yana hükümetin öngördüğü döviz kuru, enflasyon, büyüme, işsizlik gibi hiçbir hedef tutmamıştır. 2020 başında dış borçlar rekor kırarken döviz rezervlerimiz kurumuştur. Salgından sonra daha da artan yoksulluk, işsizlik, üretim konusundaki daralma ekonomi konusunda ciddi tehlike sinyalleri vermektedir. Ekonomik buhranın yükünü en çok, işçi, çiftçi, yoksul, özetle geniş halk kitleleri çeker. Tüm namuslu iş insanları da ekonomik buhrandan payını alır.
Buhrandan çıkış reçetelerinin başarısı en geniş mutabakatın sağlanmasına, kısa vadeli siyasal hesaplar yerine cesaretli yapısal reformlar için adım atılabilmesine bağlıdır. Her partinin eknomik programı vardır ve iktidara geldiğinde bunu uygulamak ister. Ancak buhrandan çıkış programların asgari müştereklerde azami mutabakatların sağlanacağı programlardır. 
Bu çerçevede iktidar programımız saklı kalmak kaydıyla mevcut iktidar koşullarında buhrandan çıkış için önerilerimizi paylaşmayı siyasal ve tarihsel bir görev kabul ediyoruz.
Ekonomi güven ister. Gerekli reformsal yapılanmaların yapılacağı açıklanmalı. 
Ekonomik buhranın aşılması için iktidarın atması gereken adımları ve alanları kamuoyunun takdirine sunuyoruz.
İki önemli kararlı tavır takınmalı hükümet.
1- Kamuda israfa son vereceğini taahhüt etmeli. Savurganlığın faturasını millet ödüyor. Hangi alanlardan başlayacağını açıklamalaı. Kamu Özel İşbirliği çerçevesinde yapılan tüm dövizli işlerin TL'ye çevrileceğin, gerekirse kamulaştırılacağını taahhüt etmeli.
2- Yeni bir bütçe ve OVP getireceğini kamuoyuna açıklamalı. 2020 bütçesi ve 2020-2022 OVP derde derman olma vasfını yitirmiştir. 
-Hükümet salgın nedeniyle kapanan iş yerlerinin, çalışanların, ürünleri tarlada kalan çiftçilerin yitirdiklerinin telafisine çözüm getiren bir bütçeyi ve planı Meclis'e getirmelidir.
-Hükümet Türkiye'nin saygınlığını artırmak için bir dizi reform sürecini başlatmak zorundadır. 
3- Yeni bir merkez yerel dengesi kurulmalıdır.
Devletin bütün kapsasitesini verimli kullanması önemli. Yeni bir merkez yerel dengesi kurmak zorunlu hale gelmiştir. Hükümet hizmetin millete etkin ulaşmasını sağlamalı.
2-Yerel yöentimlerin gelirleri artırılmalı. 
3-Merkezi yönetim belediyelerin çalışmalarını engellememeli
4-Seçimle gelenlerin seçimle gidecekleri güvence altına alınmalı.
5-Devlet yönetiminde liyakat sistemi hakim kılınmalı. Hükümet, bütün atama ve işlemlerde liyakati esas alacağını sadakata dayalı anlayışı terk edeceğini taahhüt etmeli.
6-Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulmalı. 
7-Özerk kurulların güvencesi sağlanmalı. Merkez Bankası başta olmak üzere BDDK, SPK, KİK, EPDK gibi kurumların bağımsızlığını yeniden sağlayacağını, araçlarına siyasi müdahale etmeyeceğini açıklamalı.
Kamu İhale Yasası yeniden düzenlenmeli. Hükümet kayırma ve israfı önlemek için yasanın değiştirileceğini, ihalelerin saydam, kayırmacılıktan uzak yapıllcağının garantisini vermeli.
8-Kesin Hesap Komisyonu kurulmalı. Komisyon başkanlığının muhalefet partisine verileceği kamuoyuna açıklanmalı.
 
9-Ulusal Vergi Konseyi kurulmalı.
10-Ekonomik ve Sosyal Konsey çalıştırılmalı. Hükümet konseyi belli aralıklarla toplayacağını, dar bir kadroyla karar alınmayacağını taahhüt etmeli.
11- Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanmalı. Adaletin olmadığı yerde devlet yoktur. Kuvvetler ayrılığını sağlayacak, denge ve denetim mekanizmalarını kuracak adımlar atacağını taahhüt etmeli.
Yargı üstündeki tahakküm sona ermeli. 
 12- Düşünceyi ifade, örgütlenme özgürlükleri garanti altına alınmalı. Hükümet medya özgürlüğüne uyacağını kamuoyuna açıklamalı. Tutuklu gazeteciler serbest bırkılmalıdır Gazetecilerin serbest bırakılmaları samimiyetlerini ortaya koyacaktır.
13-Seçim barajı kaldırılmalı. 12 Eylül dabecilerinin eseri olan siyasi partiler kanunun değiştirileceğini taahhüt etmeli.
14-Siyasi Ahlak Yasası çıkarılmalıdır.
15-Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulmalı. Üreten ülke güçlü ülkedir. 
16-IMF ile yeni düzen netleştirilmelidir. IMF ile ilişkiler kesilecekse ortaklıktan çekilmeli ve IMF'deki sermaye payının Türkiye'ye getirileceği kamuoyuna açıklanmalı.
 
Önerilerimizi önce halka, iktidar ve muhalefet partilerine, STK'lara, üniversitelere sunuyoruz. Önerilerimiz Türkiye'nin içine sokulduğu girdaptan çıkış reçetesidir."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları