loading
close
SON DAKİKALAR

Mansur Yavaş'ın 'tasarruf' açıklamasına AKP İl Başkanı Özcan'dan yanıt: Hangi gider kısılarak yapıldığı belli değil

Mansur Yavaş'ın 'tasarruf' açıklamasına AKP İl Başkanı Özcan'dan yanıt: Hangi gider kısılarak yapıldığı belli değil
Tarih: 07.08.2019 - 15:07
Kategori: Siyaset

AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın tasarruf açıklamalarına ilişkin, "Bu tasarrufun neden yapıldığı, hangi gider kısılarak yapıldığı belli değil" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 100 günlük faaliyet raporuna ilişkin konuşan Hakan Han Özcan, "Bu kitapçılığı incelediğimizde tespit ettiğimiz belli konular var. En önemli konulardan biri, tasarruf belediyeciliği ile 136 milyonluk bir tasarruf edildiğini bu tasarrufun da 100 günlük faaliyetler içinde önemli bir madde olarak öne çıkarılması. Bu tasarrufun neden yapıldığı, hangi gider kısılarak yapıldığı belli değil. O rakamlara bakıldığında diğer gelirler bölümüne baktığımızda 2 buçuk milyarlık bir gelir var. Diğer gelirlerden kasıt merkezi hükümetin vermiş olduğu destektir. 100 günden öncesine, son seçim dönemine baktığımızda seçim bütçesi diyorlar ama tam tersine Büyükşehirin devletten gelen miktarı 1 milyar 363 milyon. Son 100 günde 1 milyar 360 milyon, ilk yüz günde 2 buçuk milyar. Yani 1 milyar 130 milyonluk bir artış olmuş. Böyle bir artışta 136 milyon tasarruf ettik denilmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Sadece giderler kaleminde personel giderine baktığımız zaman Mustafa Tuna beyin 100 günlük son giderine bakıldığında 105 milyonluk bir gideri var. İlk 100 günde 232 milyonluk bir personel gideri var. Yüzde 120 bir artış var" dedi.

“Su indirimi Ak Parti ve MHP'nin önerisiyle Meclis'e geldi”

“Ankara’da yaşanan sel felaketinde gereken hassasiyetin gösterilmediğini” öne süren Özcan, "Can kayıplarının olduğu ve maddi hasarın yaşandığı sel felaketinde CHP'nin belediye başkanı Londra’daki tatilinden dönmeyerek, sosyal medyadan kuru mesajla başsağlığı diledi. Tarım ve hayvancılığın il genelinde artırıldığı projelerin aksine büyükşehirin her yıl dağıttığı tohum ve sebze fidesi kaldırıldı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Büyükşehir arasında yapılan analizler durma noktasına geldi. Çiftçilerimiz mağdur edildi, çalışanların ikramiyeleri iptal edildi" dedi. 

Faaliyet raporunda bahsedilen su indiriminin büyükşehir belediye başkanının vaatleri arasında olmasına rağmen; AK Parti ve MHP gruplarının önerisi olarak meclise geldiğini söyleyen Özcan, "İlk seferde CHP'li başkan tarafından reddedildi. AK Parti ve MHP gruplarının ısrarı üzerine meclisten geçti. Bu sosyal medyada başkanın takdiri ile olmuş gibi yansıtıldı. Meclisin katkıları görmezden gelindi" diye konuştu.

“19 yönetici baskıyla istifa ettirildi”

Özcan, 100 günlük kitapçıkta tarafsız ve tecrübeli personelin göreve getirildiğinin belirtildiğini hatırlatarak, "Fakat EGO Genel Müdürü Çevre Koruma Daire Başkanı, itfaiye daire başkanı iki defa değişti. Genel sekreter yardımcısı, genel sekreter, 39 üst düzey yöneticiden 19 tanesi ya baskıyla, görevlerinden istifa ettirilerek ya da kızağa alınarak yerlerine yenileri getirildi. Atanan bürokratlar arasında hukuki sıkıntıları olanların mevcudiyetleri gözümüzden kaçmadı. Her fırsatta söylenen 'Ankara’yı birlikte yöneteceğiz' sözleri unutularak, eyleme geçmeyerek muhalefet partilerin meclise getirdiği birçok önerge onaylanmadan, okunmadan reddedildi. Meclis toplantıları keyfi şekilde kapandı" ifadelerini kullandı.

“Hiç girmeyen firmalara ihale verildi”

“İhalelerde usulsüzlükler olduğunu” ileri süren Özcan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Yavaş, 'Seçilmiş belediye başkanıyım saygı duyun' diyerek meclisin yetkisine ipotek koymaya kalktı. Sadece kendisi seçilmiş gibi, meclis üyelerinin seçilmiş olduğunu unuttu. Meclis üyelerimizin konuşmalarını da kesti. 15 Temmuz konuşmasını hatırlatalım. Şeffaf olduğu iddia edilen ihalelerin bazılarını ihaleyi kazananlara değil, ihaleye hiç girmeyen firmalara verildi.

Bu usulsüzlük üzerine şirketler de mahkemeye başvurdu. Usulsüz genel kurullar yapıldı. Şirketleri bize vermiyorsunuz diye söylemleri var. Bunların aslı astarı yok. Birkaç şirketin sicilinden kaynaklı genel kurulları yapılmadı. Biz talimatları verdik. 100 günlük faaliyet raporunda bilindiği gibi belediyelerin önemli yerleri kusursuz işlemedi. Birimler işlerini düzenli yapamaz hale geldi. Projeler uzarken performans düşüklüğü gözle görülür hale geldi. Yeşillendirilmiş alanlarda kurumalar meydana geldi. Sincan OSB kısa sırada bitmesi gereken kavşak hala bitirilmedi. Yol yapım çalışmalarında performans yüzde 30’lara düştü. İtfaiye daire başkanlığındaki idare rehaveti, can kaybına sebebiyet verdi. İtfaiyenin geç kalması sebebiyle bir yavrumuz kurtarılamadı. Sel felaketinde ASKİ yetersizliği sebebiyle çok sayıda maddi hasar meydana geldi. Metro ve Ankaray arızaları vatandaşlar için çekilmez hale geldi." (İHA)

Mansur Yavaş'ın 100 günlük icraatı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ilk 100 gününü anlatan kitapçık yayınlandı. Yavaş’ın ‘şeffaf belediyecilik’ anlayışı çerçevesinde, kitapçıkta tüm bütçe verileri, işe alınan ve işten çıkarılan belediye çalışan sayıları yer aldı.

- Ankara Büyükşehir Belediyesi israfla mücadele kapsamında ilk 100 gün sonunda 136 milyon 579 bin 402 TL bütçe fazlası verdi.

- Mansur Yavaş’ın mazbatasını aldığı gün olan 8 Nisan’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ASKİ ve EGO dâhil toplam borcu 8 milyar 449 milyon 357 bin 033 TL’ydi.

- YSK’nın seçim kararının resmi gazetede yayınlandığı 13 Aralık 2018’den, Mansur Yavaş’ın mazbatasını aldığı 8 Nisan 2019 tarihine kadar, yani seçim sürecinde Belediye’ye 853 personel alındı. 853 kişinin 117’si ise Yavaş’ın seçimi kazandığı 1 Nisan’dan mazbatasını aldığı 8 Nisan’a kadar 1 hafta içerisinde gerçekleşti.

- Mansur Yavaş’ın mazbatasını aldığı 8 Nisan’da Belediyede görevli 29 bin 446 personel varken, 79 kişi işe alındı, 56 kişi işten ayrıldı. 100 günün sonunda belediye personel sayısı 29 bin 469 olarak açıklandı.

Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları