loading
close
SON DAKİKALAR

Diyette sıkılanlardan mısınız?

Diyetisyen Tamay Şahin
Tarih: 21.03.2021
Köşe: Sağlık, Diyet
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Diyetisyen Tamay Şahin; Diyetin kelime anlamı; gün içerisinde yiyip içtiğiniz besinlerin tamamı kişinin diyetidir. Yani zayıflamak için yapılan program demek değil. Önce burada bir anlaşalım.

Diyet denilince sıkıntı, stres sahibi olanlardan ya da aşırı derecede kısıtlanmış hissedenlerden misiniz? Sizi bundan kurtarmaya, içinize su serpmeye geldim. Öncelikle diyet nedir, ne değildir?

Buna bakalım:

Diyet denilince biz çoğu zaman zayıflamak için yaptığımız, aç kaldığımız, kendimizi kısıtladığımız beslenme programını anlıyoruz. Ama beslenme ve diyetetik bilimi diyet kelimesine böyle yaklaşmıyor. Diyetin kelime anlamı; gün içerisinde yiyip içtiğiniz besinlerin tamamı kişinin diyetidir. Yani zayıflamak için yapılan program demek değil. Önce burada bir anlaşalım.

Çoğu danışanımla ilk görüşmemizde endişeleri şunlar oluyor; hep aynı şekilde beslenmek, hep salata yemek, aç kalmak, aşırı kısıtlanmak, sıkılmak gibi.. Ama biraz ilerlemeye başlayınca işlerin hiç de bu şekilde yürümediğini görüyorlar. Çünkü bunlar olduğunda birkaç gün sonunda yemeğe saldırmak, patlamak ile sonuçlanıyor. Bu hem psikolojik bir savaşın yenilgisi, hem de boşa geçen günlere neden oluyor.

Peki neden sıkılıyoruz öyleyse?

• Vücudunuza ve alışkanlıklarınıza yönelik bir program takip etmediğinizde

• Şok diyet yaptığınızda ya da çok düşük kalorili beslendiğinizde

• Aç kaldığınızda

• Sıvı diyetler (detokslar) yaptığınızda

• Tek yönlü, tek besine dayalı beslendiğinizde

• Sonuç almak için sabırsız olduğunuzda

• Yemek tarifleri araştırmayıp, baharat kullanmadığınızda

• Yemekleri hep dışardan söylediğinizde

Evet; bunlar varsa diyet (zayıflama süreci) sıkıcıdır. Ama bunu değiştirmek sizin elinizde. Besinleri çeşitlendirmek (tarifler bulmak, farklı baharatları ve sebzeleri harmanlandırmak), alışkanlıklarınıza uygun beslenmek tamamen sizin elinizde. Artık detoksların, çok düşük kalorili diyetler yapmanın bir işe yaramadığını anlamışsınızdır. Öyle olsaydı verdiğiniz kiloları geri almazdınız.

Zayıflama süreci sadece sebzeden, meyveden ibaret değildir. Her yemek dozunda yenebilir ve beraberinde kilo verilebilir. Eğer programınızda yasaklar varsa hemen o programı çöpe atın. Çünkü bir işe yaramaz. Yine o çikolata, cips her ne ise özlenecek sonuçta. Diyet tüm besinlerin karışımıdır. Hem sebzenin, hem etin, hem de çikolata, cipsin. Diyet kelimesi tek yönlü olmamalı.

En doğrusu tamamen size uygun planlamış bir beslenme programını takip etmek, alışkanlıklarınızı değiştirmek ve bunları hep hayatınıza tutmaktır. Size en çok yardımı dokunacak şey ise bunu bir uzman veya diyetisyen yardımı ile yapmaktır. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları