loading
close
SON DAKİKALAR

Kış mevsiminde kilo vermek daha mı zor?

Diyetisyen Tamay Şahin
Tarih: 21.02.2021
Köşe: Sağlık, Diyet
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Diyetisyen Tamay Şahin; Bütün bunlar şu demek değil; “Kış geldi, hepimiz kilo almaya mahkumuz.” Sadece eğilimimiz artıyor demek bence daha doğru. Klinikte birçok danışanım ile kar kış demeden kilo vermeye devam ediyoruz.

Kış mevsiminin dorukta olduğu zamanlardayız. Mevcut olarak pandeminin içindeyken ve zaten hareketliliğimiz önemli ölçüde azalmışken kar yağışının olması bizi daha da hareketsiz günlere itti. Bu durum hemen beni araştırmaya itti ve acaba kış mevsimi ile kilo verme arasında bir bağlantı olabilir mi acaba diye araştırdım. İşte cevabı.

Vücut ağırlığı birçok şeyden etkilenir. Yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, beslenme durumu, iklim, coğrafya, gün ışığı saatleri, kültürel farklılıklar gibi. Bunlar bize atalarımızdan kalan bir miras gibi vücudumuzda olup biter. Burada iklimi de saydığımıza göre neden bu bağlantıyı kuruyoruz açıklama vakti.

Antik çağlardan bu yana insanlık vahşi hayvanlarla ve sert iklim koşullarıyla savaştı ve öğrendikleri her şey genetik yapılarımıza işlendi. O zamanlardan, bu modern çağa bile bazı şeyler aynı kaldı. O da soğuğa karşı korunma.

Vücutta yağ depolarımızın bir sürü görevi var. Enerji vermek, yağda eriyen vitaminleri bize sağlamak, darbelere karşı vücudu korumak, soğuğa karşı korumak ve daha fazlası. Vücudumuz o kadar kendini korumaya yönelik bir sistem ki soğuk havalarda kendi sıcaklığını koruyabilmek için vücut yağ depolarını arttırmaya yönelik çalışır. Buna, biz de kış döneminde yaz mevsimine oranla daha az hareket etmemiz, daha az uyumamız, daha fazla kalorisi yüksek beslenme ile yardımcı oluyoruz.

Japonya’da kız öğrencilerde yapılan bir çalışmada, vücut ağırlığı ilkbahardan yaza azalma eğilimi göstermiş ve yazdan kışa artma eğilimi göstermiştir. Bunu günlük hareketlerin azalmasına, uyku süresindeki azalmaya bağlamışlar ancak anlamlı bir fark bulunamamış. [1] Bunun sebebi Japonya’da obezite oranın %3,5 olmasını sayabiliriz. Obezite çok az bu ülkede.

Bir de çok merkezli bakmakta fayda var. Fransa’da yönetilen, kuzey ve güney yarımkürelerden seçilen yedi ülkenin incelendiği bir bilimsel çalışmada; sonbaharın başından itibaren kilonun artmakta olduğu, ilkbaharın sonlarından itibaren ise kilonun azalmakta olduğu gösterilmiş. [2]

Bütün bunlar şu demek değil; “Kış geldi, hepimiz kilo almaya mahkumuz.” Sadece eğilimimiz artıyor demek bence daha doğru. Klinikte birçok danışanım ile kar kış demeden kilo vermeye devam ediyoruz. Doğru beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivitenin artırılması, kaliteli ve yeterli uyku, stres seviyelerinin kontrol edilmesi ile kış mevsiminde de kilo verebilirsiniz. Yeter ki isteyin. Genetiğimize işleyen kodlara savaş açtık, ilerliyoruz. Tam gaz ileri!

 

Kaynakça

[1] Eiichi Yoshimura 1, *. E. (2020). Changes in Season Affect Body Weight, Physical Activity, Food Intake, and Sleep in Female Collage Students: A Preliminary Study. Internatinol Journal of Environmental Research and Public Health. doi:doi:10.3390/ijerph17238713[

[2] Seasonal Varition Patterns in Seven Countries Located in Northern and Southern Hemispheres. (2016). FRANSA.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları