loading
close
SON DAKİKALAR

Kilo verememenizin sebebi gizli kaloriler olabilir!

Diyetisyen Tamay Şahin
Tarih: 14.03.2021
Köşe: Sağlık, Diyet
Kaynak: istanbulgercegi.com

Diyetisyen Tamay Şahin; Gizli kaloriler derken neyi kast ediyoruz? Tüketirken içinde fazla enerji olmadığını düşündüğümüz, kalori alıyormuş gibi hissettirmeyen besinlerden bahsediyoruz.

Geçen hafta kilo verme mevsimi geldi demiştik. Aynı anda kilo veremiyorum ne yapsak olmuyor diyenlerin sayısı da artmaya başladı. Kilo verememenizin birçok sebebi oluyor olabilir ama en çok gözden kaçanı adı üstünde gizli kaloriler.

Gizli kaloriler derken neyi kast ediyoruz? Tüketirken içinde fazla enerji olmadığını düşündüğümüz, kalori alıyormuş gibi hissettirmeyen besinlerden bahsediyoruz. Şimdi bunlardan tek tek konuşalım:

Salata içerisinde kullandığımız tahıl, baklagil, meyve ve kuruyemişler: Ne de olsa salata yiyorum bari doyalım diye salataya doldurduklarımız yani. Aslında yanlış bir şey yapmıyorsunuz. Besinin kalitesini ve doyuruculuğunu artırıyorsunuz ama miktar ayarlaması yapmazsanız kalorisini çok fazla artıracak besinler bunlar.

Her zaman söylerim. Yasak besin yoktur, porsiyon kontrolü vardır.

Yemeklerin yanında kullandığımız soslar, salata sosları, et yağları ve sıvı yağlar: Bunlar özellikle en gizli kalanlardır. Gözümüze fazla gözükmezler, yemeğin doğal bir bileşeni gibidir. Ama masum bir yemeği bile kalori bombasına çevirebilirler. Daha çok yağ içerirler ve yağların bir gramı dokuz kaloridir. Yine porsiyon kontrolü diyoruz.

Yemeklerin suları, fazla çorba, kruton: Yine porsiyon kontrolü yapmazsak kilo vermemizi engelleyecek bazı unsurlar. Kilo verme dönemindeyseniz bunlara dikkat etmenizde ve yine söylüyorum porsiyon kontrolü yapmanızda fayda var.

Sıvı kaloriler: Şekerli-gazlı içecekler, milkshake, alkol, şurup ve şuruplu kahveler, şeker eklenmiş maden suları, gazozlar ve meyve suları.. Bu liste uzar gider. İçtiğimiz için kalori olarak algılamadığımız gıdalar bunlar. Zaten zayıflama dönemindeyseniz yemeklerin yanında ayran dışında bir şey içmenizi önermem.

Kahvaltılıklar: Reçel, bal, tahin-pekmez, yer fıstığı ezmesi, kuru yemişler… Azıcık miktarının yetmediği, çoğu zaman kendimizi tutamadığımız aşırı güzel besinlerden oluşuyor. Ama bunların artık kontrollü tüketmemiz gerektiğinde hem fikir olduğumuzu sanıyorum. Diyet ürünler: Geldik en zor kısma. Bir ürünün üzerinde light yazması, o besini özgürce tüketebileceksiniz demek değil. Aksine sadece bir miktar yağ azaltması yapılmış besinlerdir bunlar. İçeriğini okuduğunuz zaman karbonhidrat ve şekerin olduğu yerde durduğunu görürsünüz. Light ürünlerin, standart piyasadaki ürünlerden herhangi bir farkı yok. Porsiyon kontrolü yaparak istediğiniz besini light olmasa da tüketebilirsiniz.

Meyve ve protein barları; Şeker eklenmeyen, genellikle hurma ile tatlandırılan fonksiyonel gıdalarımız bunlar. Evet dışarda olduğunuz zaman ya da rafine şeker tüketmeyenlerimiz için güzel alternatifler ancak düzenli olarak günlük hayatınıza eklemenizi tavsiye etmem. Çünkü normalde 2 hurma yiyip, tatlı ihtiyacımızı karşılayıp bir de üstüne doyacakken, bir barın tamamını yediğiniz zaman nereden baksanız 20 hurma ve bir avuç kuruyemiş yemiş oluyorsunuz.

Tehlikenin farkında mısınız?

Kapı yine porsiyon kontrolüne çıktı anlayacağınız. Protein eklentisi de cabası. Bu da fazladan kalori demek. Tüm bunları beslenmenizde kontrol edin. Mutlaka bunlardan birinin hayatınızda olduğunu göreceksiniz. Eğer bunlar yok ve hala kilo veremiyorsanız bir hekim ve diyetisyenden yardım alın.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları