loading
close
SON DAKİKALAR

Yağlar düşmanınız değildir

Diyetisyen Tamay Şahin
Tarih: 30.05.2021
Köşe: Sağlık, Diyet
Kaynak: istanbulgercegi.com

Diyetisyen Tamay Şahin; Aslında bizim için, kilomuz için korkunç bir şey değiller. Dikkat etmemiz gereken şey yağın hangi çeşit olduğu ve miktarıdır. Yağ asla düşmanımız değildir. Yağların vücutta birçok görevi var.

Sağlıklı beslenmede yağların yerinin olmadığını düşünen pek çok insan var. Zayıflamak ya da sağlıklı beslenmek için yağı neredeyse sıfırlayıp vitamin mineral yetersizlikleri, kabızlık, halsizlik hisseden birçok insan. Aslında bizim için, kilomuz için korkunç bir şey değiller. Dikkat etmemiz gereken şey yağın hangi çeşit olduğu ve miktarıdır. Yağ asla düşmanımız değildir. Yağların vücutta birçok görevi var. Bunlara bakacak olursak:

· Yağda eriyen vitaminlerin sağlanması (A,D,E, K vitaminleri..)

· Bazı hormonlar, enzimlerin yapım aşaması

· Hücrelerimizin yapısında

· Dışarıdan gelebilecek darbeler ya da soğuğa karşı korunma

· Enerji sağlamak

· Yakıt deposu sağlamak gibi bir sürü görev…

Yağlar karbonhidratlardan sonra vücutta enerji için kullanılan yapılardır. 1 gramı 9 kalori verir ve bu besin ögeleri arasında en fazla enerji veren öge demektir. Yağların birçok farklı çeşidi var. 2 ana başlıkta inceleniyor. Doymuş yağlar (işte korkmamız gereken) ve doymamış yağlar. (işte ömrümüzü adamamız gereken)

Doymuş yağlar; oda sıcaklığında katı halde bulunan, genellikle hayvansal kaynaklardan aldığımız yağlardır. Tereyağı, iç yağı, süt ürünlerinden bu yağları alırız. Bu kısım vücutta oksidasyona sebep olduğu için kısıtlamamız gereken (sıfırlamak değil) kısımdır.

Doymamış yağlar ise ; balık yağı, zeytinyağı, yağlı tohumlar gibi oda sıcaklığında sıvı bulunan mucizevi yağlardır. Kalp sağlığına iyi gelirler ve vücut işleyişinde önemli rolleri bulunur.

Doymamış ile doymuş yağ arasındaki denge önemlidir. 4/1 olması önerilir. Yani yediğiniz yağlar büyük ölçüde doymamış yağlar olmalıdır. Bu yüzden hayatınıza mutlaka zeytinyağı, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, derin su balıkları, gibi yağ kaynaklarını sokmalısınız.

Sonuca varırsak; yağlar düşmanınız değil. Miktarını ve çeşidini mutlaka iyi seçmelisiniz. İster kilo vermeye çalışın ister sağlıklı beslenmeye çalışın; yağ olmadan kilo veremezsiniz. Birçok sağlık sorunu yaşayabilirsiniz. Büyüklerimizin bir lafı vardır; yağlar karbonhidratın aleviyle yanar diye. Diyetlerimizden çıkardığımız yağ ve karbonhidrat birlikte çalışıyorlar yani. Yağ yakmak için sağlık karbonhidrat tüketeceksiniz. Yağ ve karbonhidrat yemezseniz, yakacağınız şey kaslarınız olur!

Yağlar düşmanınız değildir, doymuş yağlar da. Hayatta her şey dengedir. Dengede kalın.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları