loading
close
SON DAKİKALAR

3.3 milyon kişiyi ilgilendiren e-haciz krizi Meclis gündeminde

3.3 milyon kişiyi ilgilendiren e-haciz krizi Meclis gündeminde
Tarih: 10.10.2019 - 17:35
Kategori: Siyaset

Vergi ve SGK borcu olan yüz binlerce işletme ve sayısı 3.3 milyona ulaşacağı düşünülen vergi mükelleflerine elektronik haciz (e-haciz) yapılmaya başlandı. İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, vatandaşların mağduriyetini bir araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. ...

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ‘’Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde vergi daireleri vergi yapılandırması yapan 2 milyon 879 bin 562 mükellef ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da “792 bin 350” prim borcu bulunan bir yıl içinde 2 taksit ödeyemediği için vatandaşlarımızın banka hesapları “e-haciz” ya da diğer adıyla “e-kısıt” uygulaması ile “bloke” ediliyor.’’ dedi.

YAPILANDIRMA DEDİLER HACİZ GELDİ

Koncuk, ‘’Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada, ‘Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir.’ diyerek, yapılandırmaya yeşil ışık yakmıştı.

Önce yapılandırma çıkartacağız diye vatandaşı rahatlattınız, sonra çıkarmayacağız şeklindeki açıklamanız söz konusu iken,  30/9/2019 günü yaptığınız YEP sunumundan sonra hacizleri mükellefin bütün bankalardaki hesaplarına haciz gönderilmektedir. Ödemekte zorluk çeken ve zor durumda olan mükellef ve prim borcu olan vatandaşlarımızın banka hesaplarındaki “e-haciz” ya da diğer adıyla “e-kısıt” uygulaması ile vadesi gelen ödemeleri yapmakta zorlanacağı için “iflasların” artacağını göz önünde bulundurulmamıştır.’’ ifadelerini kullandı.

SEÇİM BİTTİ SÖZLER UNUTULDU

İYİ Partili Koncuk, gerekçede “Son yıllarda yapılan tüm seçimlerin vazgeçilmez vaatleri arasına giren ve zor durumdaki esnafın umudu olan söz verilen yapılandırma için uygun adımların atılması, mağdur kişilerin; bankaların müşteri hizmetlerini arayan mükelleflere, “Telefon ile bilgi veremeyiz şubeniz ile temasa geçin neden “bloke” konulduğunu şubenizden bizzat giderek öğrenebilirsiniz” deniyor? Teknoloji çağında mükellefe/vatandaşa uygulanan bu uygulama ne kadar doğrudur? diye sordu.

İYİ Parti tüm bu soruların cevap bulması ve konunun aydınlığa kavuşması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Elektronik "e-kısıt" işlemi ile vatandaşın banka hesaplarına devlete olan şu borçları için "bloke" uygulaması yapılıyor.

· Trafik Para Cezaları,

· Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları,

· Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları,

· Motorlu Taşıtlar Vergisi,

· RTÜK idari para cezaları,

· Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları,

· Öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,

· Ecrimisil borçları,

· Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları,

· Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,

· Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları,

· Mahkeme cezaları ve yargı harç borçları,

· Tüm vergi borçları…

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Ahmet korkmaz

İntihara sürükleniyoruz, hemde devlet büyüklerimiz tarafından. Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum, keşke işletme varken kazansaydı da devletime borcum olmasaydı, asgari ücretle çalışıyorum, şayet maaşıma bloke konulursa işveren beni kovacaktır. Çoluk çocuğuma bakamaz haldeyim, evim kira, Allah yardımcımız olsun. Şayet intihar edersem hakkımı helal etmiyorum

16.10.2019, 00:42
Yorum Yap

Facebook Yorumları