loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kazakistan Cumhuriyeti 28. Bağımsızlık Yılı "Tarihten Esintiler" konseri öncesi konuştu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kazakistan Cumhuriyeti 28. Bağımsızlık Yılı "Tarihten Esintiler" konseri öncesi konuştu
Tarih: 17.12.2019 - 01:36
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. Bağımsızlık Yılı etkinlikleri kapsamında CRR’de düzenlenen konsere katıldı.

Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ile birlikte yüzlerce Kazak vatandaş katıldı. Kazak ve Türk milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk konuşmayı Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bir konuşma yaptığı etkinlikte son konuşmayı CHP Lideri Kemal  Kılıçdaroğlu yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kazakistan Bağımsızlık Günü kapsamında İstanbul'da düzenlenen "Tarihten Esintiler" konseri öncesinde konuştu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu konuşmasına; “Bu anlamlı günde, Türkiye ve Kazakistan arasındaki kardeşliğin ne kadar güçlü olduğunu ve ne kadar eskiye dayandığını bizlere hatırlatacak çok söz var. Ben, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyon dolu, geleceği gören ve Orta Asya’daki kardeşlerimizle bir gün özgür ve eşit şartlarda buluşacağımızı ön gören sözlerini unutmuyorum” şeklinde başladı. Konuşmasında Atatürk’ün Türk Cumhuriyetleri ile ilgili sözlerini paylaşan Kılıçdaroğlu, “Bugün, yıllar süren o uzun hasretin bitirilişinin 28’nci yıldönümünü hep birlikte kutluyoruz. Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olması da bu kavuşmanın yarattığı heyecanın bir sonucudur” dedi. “Bugün 16 Jeltoksan” diyen Kılıçdaroğlu, bu tarihin açılımını şu sözlerle yaptı:

KILIÇDAROĞLU’NDAN “16 JELTOKSAN” HATIRLATMASI

“Kazakistan’ın bağımsızlığını, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla elde ettiği doğrudur. Ancak, Kazaklar’daki özgürlük ve bağımsızlık ateşi, bu tarihten daha eskiye dayanır. 1982 yılının 16 Aralık tarihinde, Moskova’nın Kazakistan’ın yönetimine ve iç işlerine yapılan bir müdahale karşısında, Almatı şehrinde, tepkilerini dile getiren Kazaklar’ın eylemleri kısa zamanda yayılır ve büyür. Bu bağımsızlık arayışı sürecinde, o dönemdeki Sovyet yönetiminin askeri müdahalesiyle tam 174 kişi kısa zamanda hayatını kaybeder, yüzlercesi de yaralanır. Kazak dilinde Aralık ayının adı, Jeltoksan’dır. Nitekim bu olaylar da Kazakistan’ın yakın tarihine, ’16 Jeltoksan olayları’ olarak geçmiştir. 5 yıl Kazakistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsız bir devlet olunca, yeni devletin Başkan’ı olan Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın bağımsızlık günü olarak 16 Aralık’ı kabul eder. Dolayısıyla Kazakistan’da, 16 Aralık bağımsızlık günü hem bağımsızlık günüdür hem de bağımsızlık ateşinin yandığı bir gün olarak kabul edilir.”

KILIÇDAROĞLU: “BAŞKAN’IN YETKİLERİ MECLİS’E DEVREDİLDİ”

Kazakistan’ın gelişmesinde Nazarbayev’in katkılarının çok önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kazakistan’ın bu başarıları bizleri de memnun etmekte ve gururlandırmaktadır. Ancak ben Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan’ın yönetim sistemi olarak attığı adımları da özellikle vurgulamadan geçemeyeceğim. 2016 yılında Kazakistan’da başkanın yetkilerinin önemli bir kısmı hükümete ve meclise devredildi. 2017 yılında yapılan geniş kapsamlı anayasa değişiklikleri ile de yürütme ve yasama arasında denge gözeten ve yürütmenin birçok yetkisini ortadan kaldıran bir sisteme geçildi. Bu anayasa değişiklikleri hükümet, meclis, anayasa konseyi, anayasa mahkemesi ve akademisyenlerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından hazırlandı. Yani anayasa değişiklileri, toplumun geniş kesimleri tarafından demokratik bir süreç içinde yapıldı. İlginçtir; kardeş Kazakistan’da 2017 yılı demokratikleşme ve başkanlık sisteminin yumuşatılarak parlamenter sisteme eğildiği bir yıl olurken, Türkiye’de ise tam aksine bir gelişme ile parlamenter demokrasiden sözde bir başkanlık sistemine doğru dönüştürülen ve giderek otoriterleşen bir yönetim biçimi dayatıldı” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükelçi Saparbekuly, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na geleneksel Kazakistan halk çalgıları hediye etti. Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. Bağımsızlık Yıldönümü nedeniyle pastayı da Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Saparbekuly birlikte kesti. Tören, Kazakistan Senfoni Orkestrası’nın verdiği konserle sona erdi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları