loading
close
SON DAKİKALAR

CHP’li Hamzaçebi: Türkiye en kırılgan 5 ekonominin içindedir, en kırılganı da Türkiye’dir

CHP’li Hamzaçebi: Türkiye en kırılgan 5 ekonominin içindedir, en kırılganı da Türkiye’dir
Tarih: 19.11.2019 - 14:59
Kategori: Siyaset

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi katıldığı televizyon programında Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hamzaçebi ekonomiyle ilgili olarak "Türkiye en kırılgan 5 ekonominin içindedir. En kırılganı da Türkiye’dir" ifadelerini kullandı.

CHP PM üyesi ve  İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi Halk TV’de Fatih Ertürk’ün ‘Günün Konuğu’ programına konuk oldu.  Programda dış politika ve ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Hamzaçebi bütçe açığı ile ilgili olarak "Bütçe açığı 100 milyar TL belirlendi.  Bütçe açığı 80 milyar lira planlanmıştı. Genel kurulda vergi teklifi görüşülüyor.  Borçlanma limitine 70 milyar lira daha ilave yapılıyor. 20149 borçlanma hedefi de 125 milyar lira gösterildi. Bu rakam gerçekte 141 liraydı. İhtiyat akçesi olmasaydı, bütçe açığı 141 milyar lira olacaktı" yorumunda bulundu. 

"Enflasyon düştü deniyor.  Fiyatlar düşmüyor, fiyatların artış hızı yavaşladı" diyen CHP'li Hamzaçebi'nin konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye ile ABD arasında iki devletin iki devletin kurumsal ilişkin yok.  Erdoğan’la Trump arasında şahsi bir takım ilişkilerden doğan bir ilişki var.  Bu ziyarette görmediğimiz gibi ve önceki ziyaretlerde de dostluk ilişkisi görmedik.  

S-400 sorunu çözülmeden Türkiye ABD ilişkilerinin çözülmesi mümkün değil. Amerka  tarafının daha önce yaptığı açıklamalara bakarsak Türkiye’nin S-400 füzelerini ambalajından çıkarmaması halinde bu sorunun çözüleceği yönünde mesajların verildiğini görüyoruz.  Bu ziyareti başarılı değerlendirmiyorum.

Bütçeler kalkınma planlarının uygulama aracıdır. Yıllık hedefler bütçe aracılığıyla uygulanmaya çalışılır. Bütçe bütün toplumu ilgilendirir.   Bütçe açığı 100 milyar TL belirlendi.  Bütçe açığı 80 milyar lira planlanmıştı. Genel kurulda vergi teklifi görüşülüyor.  Borçlanma limitine 70 milyar lira daha ilave yapılıyor. 20149 borçlanma hedefi de 125 milyar lira gösterildi. Bu rakam gerçekte 141 liraydı. İhtiyat akçesi olmasaydı, bütçe açığı 141 milyar lira olacaktı.

Türkiye en kırılgan 5 ekonominin içindedir. En kırılganı da Türkiye’dir. Bu da tek adam rejimine geçmesinden sonra oldu. Krizdeyiz şimdi. Türkiye kişi başına düşen gelirde 12 yıl öncesinde.

Enflasyon düştü deniyor. 2017 sonunda bir malın 100 olan fiyatı 2018 sonunda 130 oldu. Ekimde 137 oldu. fiyatlar düşmüyor, fiyatların artış hızı yavaşladı.

İşsizlik ağustos ayı rakamları açıklandı. İş bulma ümidini kaybetmiş kişi 613 bin kişi ama bu işsizlik rakamında yok. İş bulursam çalışırım diyenler bunun rakamı da 2 milyon 248 bin kişi. Bunları dahil ettiğimizde işsizlik 7,5 milyondur. Her ailede en az bir kişi çalışacak. Yoksul kişi sayısı 15 milyon kişidir.

Devletin rakamıyla Türk İş’in rakamı uyuşmuyor. Asgari ücret yoksulluk sınırının altında rakamdır. Açlık sınırıdır. Asgari ücretle çalışan bir kişi, çalışan yoksuldur.

Türkiye dışardan para gelirse büyüyen bir ülke. Gelmezse büyümüyor. Türkiye sıcak paraya bağımlı bir ülkedir.  

Türkiye eğitim seviyesinde geri kalması nedeniyle teknoloji yoğun katma değeri yüksek ürünleri üretemiyor"

  

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları