loading
close
SON DAKİKALAR

İYİ Parti'den büyüme rakamlarına ilişkin açıklama

İYİ Parti'den büyüme rakamlarına ilişkin açıklama
Tarih: 02.12.2019 - 16:28
Kategori: Siyaset

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’ de düzenlediği basın toplantısında, açıklanan büyüme verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Büyüme verilerine dair açıklamada bulunan İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Türk ekonomisindeki yüzde 0,9'luk büyüme oranının, kalitesiz ve tüketim odaklı bir büyüme olduğunu belirtti. 

İYİ Partili Tatlıoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Tatlıoğlu, “Beklentilere uygun olarak ekonominin üçüncü çeyrekte 0,9 luk büyüme kaydettiğini söyleyerek, belirsizliğin Türk Ekonomisi’ni tüm alanlarda aşağı çeken bir durum haline geldiğini ve ekonominin bütün alanlarını hakimiyet altına aldığını” 

“Ekonomiyi veriler üzerinden takip etmenin gün geçtikçe zorlaşıyor. Kamuda şeffaflık kaybolmuş durumda.” “Belirsizliğin artması ve şeffaflığın azalması belirsizliği güçlendirmekte ve ekonomideki güven bunalımını derinleştiren bir süreci ortaya koymaktadır” 

“2019’un ilk iki çeyreğindeki daralmaların ardından bir toparlanma beklentisi tüm kamuoyunda vardı, fakat şu noktayı açıkça ifade etmek gerekiyor ki büyüme daha ziyade tüketim çekişli bir büyüme.”

“Tüketici kredilerindeki ve kredi kartı harcamalarındaki öncü göstergelerden tüketim büyümesi hakkında bir beklenti oluşmuştu.  İnşaat hariç neredeyse tüm sektörlerde kısmi bir toparlanma söz konusu fakat inşaat sektörü yine %7,8 daralmış durumda, kamu harcamaları %7 hane halkı harcamaları ise %1,5 artmış görünüyor bu rakamlar büyümenin kamu kaynaklı olduğunu gösteriyor” 

“Ekonomi yönetimi tarafından açıklanan tüm paket ve programlara rağmen yatırım iştahında her hangi bir iyileşme sağlanamadığı görülmektedir” 

“İthalatın yeniden artış eğiliminde olması 11. Kalkınma Planı ve YEP’te ilan edilen ihracat kaynaklı büyüme modeline geçişimizin sanıldığı kadar kolay olmadığını ortaya koymaktadır.”

“Bugün açıklanan büyüme rakamları Türk Ekonomisi’ndeki son 10 yıllık trendin bir izdüşümüdür. Nedir o? Enflasyonu dizginleyemeyen, istihdam yaratmayan bir büyüme göstergesidir. Ekonomi yönetimi kalitesiz büyüme sınırlarının dışına çıkamamaktadır.  Türkiye’nin içine düştüğü yapısal tıkanma, bir takım teknik, ekonomik tedbirlerle üstesinden gelinebilecek seviyeyi aşmıştır. Türkiye’de yapısal reformların hayata geçirilebileceği bir siyasal iklimin inşa edilmesi gereklidir.” 

"Ne dünyayı okuyabiliyorlar ne de Türkiye'nin varlığını tartabiliyorlar. Metal yorgunluğu değil metal küflenmesi söz konusu." 


 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları