loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Yerel yönetimlerde ilklerin tarihini yazıyoruz

Kılıçdaroğlu: Yerel yönetimlerde ilklerin tarihini yazıyoruz
Tarih: 22.11.2019 - 10:51
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de düzenlenen CHP'li başkanların katıldığı "Belediye Başkanları Çalıştayı"nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-Yerel seçimlerin 7. ayını devirdik. Bütün başkanlarımızı kutlamak istiyorum. 7,5 aylık dönemde çok güzel şeyler yaptık. Birlikte mücadele ettik, yanlışlarımız varsa süratle düzelttik, karşılıklı haberleştik. Başkanlarımız bir araya gelip ortak hedef belirlediler. Yerel yönetimlerde ilklerin tarihini yazıyoruz. Sıradan bir görev üstlenmiyorsunuz. Halk size yetki verdi siz o yetkinin gereğini yerine getiriyorsunuz. Önünüze engeller çıkabilir, bunun önemi yok. Bütün engelleri aşan belediye başkanları olarak ikinci kez toplanıyoruz. Hak, hizmet mücadelesinin değerli olduğunu halka anlatmaya çalışıyoruz. Başka partilerden belediye başkanlığını devralan arkadaşlarıma sesleniyorum, çok zor bir tabloyu devraldklarını, belediyelerin borç batağında olduğunu gördüler. Hiçbir başkanımız enkaz edebiyatının arkasına saklanmadı. Bu da ilktir. Biz engelleri aşma gücüne sahibiz düşüncesini halka aşıladınız. Teşekkür ediyorum.
-İsrafa son verdiniz, tasarruf yapıyorsunuz. İki örnek vereceğim, İstanbul ve Ankara belediyelerimiz yalnızca 7 ayda bütçe fazlası verdi. 25 yıl içinde yapılan israfı düşünün. Harcanan paraları düşünün. Bir başkent başkent kimliğinden uzaklaştırıldı, bir kasabaya dönüştü neredeyse. Yüksek binaların olması oranın başkent olduğu anlamına gelmez. Orada siz vatandaşla güven içinde bir yönetim yapıyor musunuz? Ankara'nın kültürünü bütün dünyaya tanıtıyor musunuz? Tanıtmıyorsanız olmaz. Biz bunu yapıyoruz. Seçimlerden sonra 820 bin lira borç ödendi, 600 bin lira da tasarruf yapıldı. O sebepten sizlere teşekkür ediyorum. Verdiğiniz mücadele bu ülkenin her insanına helal olsun dedirtecek.
-Meclis toplantılarını, ihaleleri canlı yayınlıyorsunuz. Düne kadar şeffaflık diye bir kavram yoktu. Bunların (AKP) belediyelerinden yanıt alamıyoruz. CHP'li başkanlarımız şeffaflık konusunda üstlerine düşeni yapıyorlar. 
Birlikte yöneteceğiz, herkesi dinleyeceğiz, dedik. Bunun da gereğini başkanlarımız yerine getiriyorlar. Muhtarlarla, meslek odalarıyla  vatandaşlarla bir araya geliyorlar. İBB'nin çalışması beki siyaset tarihimizde ilk olacak. Yüz binlerce kişiden görüş alınarak projeler oluşturuluyor. Bu, ortak aklın ne kadar değerli olduğunu Türkiye'ye ve dünyaya anlatmak demektir. 
-Ekonomik kriz yaşıyoruz. Ekonomik krizin toplumsal boyutu var. 17 yıldır ülkeyi yönetenler cepleri için çalıştı vatandaş için değil. Ekonomik kriz geniş halk kitlelerini vurdu. Kendisini yakan, intihar edenler var. Toplu intiharlar var. Belediye başkanlarımız sosyal yardımları da hayata geçirmeye başladılar. 
İBB bu yıl dar gelirli, yoksul 30 bin üniversite öğrencisine burs verecek. 96 milyar TL... İsrafı önleyerek buldu bu parayı. İsrafı kesti 30 bin dar gelirli ailenin çocuklarına veriyor. İsrafı önlüyoruz, tasarrufları halk için kullanıyoruz. 
-Bin TL'nin altına aylık alan var mı yok mu tartışması çıktı. Bin TL'nin altında aylık alanların sayısı 847 bin 643 kişi. Bu SGK'nın eylül 2019 tarihli verisi. Gerek partinin genel başkanı olarak ben, gerek başkanlar olarak siz halka doğruları söylemeyi sürdürmeliyiz. Hangi gazeteleri, hangi TV'leri olursa olsun gerçeğin önünde kimse duramaz. Güneş balçıkla sıvanmaz. 17 yıldır ülkeyi yönetenler ülkeyi ne hale getirdiler. Cepleri, akrabaları, dünürleri, oğulları için çalıştılar. Biz ülkenin bütün vatandaşları için çalışıyoruz. Yeni bir siyaset anlayışını birlikte başlattık birlikte götüreceğiz. 
Ankara Büyükşehir Belediyesi 250 bin öğrencinin ulaşımını ucuzlattı. Aile Sigortası projemizdi. Bazı belediye başkanlarımız aile sigortasının benzerini uygulamaya çalıştılar. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu uygulamayı kart üzerinden bütün Ankara için yapacak. Ülkeyi yönetenler bunu beceremiyorlar biz yerel yönetimlerde bunu yapıyoruz.
-Her mahalleye kreş yapacağız. İBB 150 mahalleye 150 kreş yapacak. Belediyeden tek kuruş para çıkmadan. Şehir hastanelerinin benzeri değil ama. Anne güven içinde getirecek çocuğunu. Yoksul ailelerin çocukları iyi bir eğitim alacak.
-Kooperatifler kurarak gelir imkanı sağladınız. 
-Kentin estetiği ve entelektüel yapısı için zaman var. Kentlinin belli bir hayat standardı vardır, entelektüel dünyadan nasibini alması lazım. Belediye başkanlarımız ve sanatçılar arasındaki ilişkinin sağlıklı ilerlemesi gerekiyor. Buna biraz daha zaman var. Atılmış adımlar var.
Demokrasi kültürü geliştikçe kişi başı gelir de artar. Hukukun üstünlüğü varsa yatırımcı önünü görür. Yargı bağımsızlığı olmadığı, adalet duygusu zedeneldiği, parası olanın hapisten çıktığı, olmayanın hapse atıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu süreç içinde savunmamız gereken temel kural hukukun üstünlüğü, adalet ve demokrasi.
-Sizler YSK'dan kağıt aldınız, seçime girdiniz, partililer sokak sokak gezdi. Vatandaş sizleri başkanlık koltuğuna oturttu. Bir gün sonra bir ilde bir vali yazıyor 'görevden alın' diye. Bu demokrasiye, halkın iradesine indirilen darbedir. Her parti diğerinin rakibidir ama her partinin ortak hedefleri vardır. Demokrasi, kimsenin aç yaşamaması gibi. Siz beğenmediğiniz bir partinin başkanlarını neredeyse topluca görevden alıp kayyum atıyorsunuz. Vatandaş niye oy kullandı? İktidara sormak gerek sandığı niye koydunuz? Başkanı görevden aldınız belediye meclisi var. Meclis seçsin. Ona bile izin vermediler. Türkiye'de kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Sanıyorlar ki bunu ben açıkladım, bir sır ifşa etim. Bunu bütün dünya biliyor. 
-Bizler CHP'liler, vatanını sevenler ülkemizin tüm değerlerine sahip çıkarız. Tank palet fabrikasının değeri 20 milyar dolar. 1 milyon 800 metrekarelik alanda kurulu Avrupa'nın en büyğk etegre tesisi. Şu anda Katar ordusuna bedava verildi. Ethem Sancak'a bedava verildi. Resmi Gazete'de çıktı. Altında kendi imzası var vatandaşına yalan söylüyor (Erdoğan). Dünyanın hangi ülkesinde kendi silah fabrikasını başka ülkeye bedava veren ülke vardır? 2. kararnameyi Resmi Gazete'de yayınlamadı Erdoğan. Ben görmeyeyim diye. Ama ben görürüm. Bürokraside binlerce vatansever var. Kararname geldi bana. Satmadım, kiralamadım, diyor. Satsa, kiralasa kaça olduğunu göreceğiz. Yok. İhaleyi ne zaman yaptın? Tank palet fabrikasını peşkeş çekmek vatana ihanettir. Keşke bu konuda da mahkemeye verse de derdimizi anlatsak. Böyle bir hukuksuzuluk tarihimzde olmamıştır. Türk Telekom'un işletme hakkını 6,5 milyara devrettiler. Burada da 25 yıllığına devrediyorsunuz, bedava. Katar devleti de rahatsızdır eminim. Sonuna kadar götüreceğiz. 
-Belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Hesabını veren, beldesini, vatandaşını koruyan, yoksulun yanında olan, adaletli bir belediye başkanı olduğunuzda herkes isze saygı duyacaktır. Ülkemizi, vatanımızı, insanımızı seviyoruz. Onlara adaletle hizmet götürmek istiyoruz. Adalet kavramını bilmiyorlar, malı götürme kavramını çok iyi biliyorlar. Birlikte mücadeleyi daha ileriye taşıyacağız. Göstereceğiniz her başarı seçmenin başarınıza ortak olması demektir. Başarıya kitleleri ortak etmemiz lazım. Vatandaşlar, başarıya ortak edilince bu başarı benim başarımdır, diyecektir."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları