Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye'de 2017 yılında 23 bin ailenin aşılanmayı reddettiğini belirterek, "Kızamık ülkemiz için yeniden tehdit oluşturuyor. 2016'da 9 vaka görülürken, 2018'in ilk 9 ayında vaka sayısı 500'ü aştı" dedi.
Hemen hemen herkes hayatında en az bir kere baş ağrısıyla karşı karşıya kalıyor. Bazılarında ise bu ağrılar kronik hale gelerek dayanılmaz bir hal alıyor. Işığa, sese hassasiyet oluşturan, bazen de bulantı ve kusmayla görülebilen migren ağrıları kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç fiyatlarının belirlenmesinde 19 Şubat’tan itibaren kullanılacak yeni euro değerinin dün açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini ve eczacıların depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını duyurdu.
İlaca yüzde 26 zam yapılmasıyla birlikte euro kuru 3.4 olarak alınmaya başlanacak. Zam 19 şubat tarihinden itibaren geçerli olacak. Hal böyle olunca ezcacılar ilaç depolarının zam gelecek diye kendilerine ilaç vermediğini söylüyor.
Devlet hastanesine giden hamile kadına, üzerinde doktorların muayenehanelerinin telefonlarının bulunduğu kâğıt verildi.
Op. Dr. Parvana Seyidova, vejetaryen anne adaylarının nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.
“Turp gibi olmak” deyimi sağlıklı insanlar için halk arasında yaygın olarak kullanılıyor. Çünkü turp içerdiği vitamin, mineral ve liflerle tam bir sağlık deposu olarak tanımlanıyor. Genellikle balığın yanında sevilerek yenilen bu sebze garnitür olarak ya da salatanın içinde tüketiliyor.
Bilkent Şehir Hastanesi’nin ilk gününde hastalar sık sık kayboldu. Tetkik sonuçları, sistem arızası nedeniyle verilmedi. EKG çektirmek isteyen hastalara, “kâğıt yok" denildi.
Akne, her yaş grubunda, yüzdeki izlerin en yaygın sebebi olarak gösteriliyor. Ergenlik döneminde görülen akneler özellikle gençlerin yaşam konforunu olumsuz etkiliyor. Akne bazen yaşam boyu tedavi gerektiren kronik bir sorun haline gelebiliyor.
Ülkemizde 2018 yılında yapılan bir araştırma 15-34 yaş arasında ortalama her 3 kişiden 1’inin hayatında en az bir kez madde kullandığını gösteriyor. Yüksekliği nedeniyle düşündürücü olan bu oran, ergenlik çağındaki gençlerin madde ile temasının giderek daha da kolaylaştırıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, yüksek ateşte ebeveynlerin kaçınmaları gereken hataları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
Dünyada en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan HPV enfeksiyonu, kişinin yaşam konforunu olumsuz etkilemesinin yanında rahim ağzı kanserine de neden olarak hayati riske yol açıyor.
Soğuk havaların etkisiyle genellikle kapalı alanlarda geçirilen süre artıyor. Bu da grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Hastalıklardan korunmanın en önemli yolu bağışıklığı güçlü tutmaktan geçiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz yıl tüm dünyada 20 milyon kişiye kanser tanısı konduğunu ve 10 milyon kişinin kanserden hayatını kaybettiğini açıkladı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilüfer Tüysüz, cildin erken yaşlanmasına neden olan 10 hatalı alışkanlığı anlattı, önemli öneri ve uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Canan Karatay, Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal'a, "Her gün bir kuzu kesin, çocuklara yedirin, tutamazsınız hiçbirini. Koskoca Fenerbahçe bir kuzu yediremiyor mu futbolcularına" dediğini söyledi.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Kolesterol diye bir hastalık yok. Kolesterolü çıkaran hekimler değil ilaç firmalarıdır. İyi kolesterol, kötü kolesterol diye bir şey yok. Kolesterolden korkmayın. Kolesterolü olan hanımlar ve beyler daha uzun yaşıyorlar" dedi.
Diz ağrılarının nedenleriyle ilgili bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Selim Şanel, “Gençlerin tercih ettiği çok dar pantolonlar, duyu sinirlerini sıkıştırıp ağrıya neden olabilir. Yüksek tansiyon hastalarında sürekli bacak bacak üstüne atmak, tansiyonu daha da yükseltebilir" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, mutluluk veren besinleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
İlaç sıkıntısında yeni perde. Nedeni bu kez 19 Şubat’ta kur düzenlemesiyle gelecek zam öncesi, şirketlerin dağıtımı neredeyse durdurması. İstanbul Eczacı Odası Başkanı “Bir hasta hayatını kaybederse hesabını kim verecek?” dedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce onay verilen SMA Tip 1 tanılı 394 hastanın ilaçlarını kullanmaya devam ettiğini belirterek, "Tip 2 ve Tip 3 tanılı hastalarımızdan başvuru yapan 199'una bu süreçte Bilimsel Komisyonumuzca ilaç kullanım onayı verilmiştir" dedi.